Facilitate în pregătire pentru firmele în restructurare, pentru a preveni starea de insolvență

Facilitate în pregătire pentru firmele în restructurare, pentru a preveni starea de insolvență
scris 11 iun 2020

Guvernul analizează introducerea regulii ca o firmă, aflată în dificultate financiară, să poată fi vândută în ansamblu înainte ca debitorul să ajungă în stare de insolvență, relevă un document oficial analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Anul trecut, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat Directiva privind restructurarea și insolvența (1132/2019), pe care fiecare stat membru are libertatea relativă de a o implementa în funcție de particularitățile economiei proprii. 

Urmărește-ne și pe Google News

Directiva stabilește în mod clar că: ”Restructurarea ar trebui să le permită debitorilor aflați în dificultăți financiare să își continue activitatea comercială integral sau parțial, prin schimbarea componenței, a condițiilor sau a structurii activelor și pasivelor acestora ori a oricărei părți a structurii capitalului acestora, inclusiv prin vânzarea de active sau a unor părți din întreprindere sau, în cazul în care este astfel prevăzut în dreptul intern, a întreprinderii în ansamblu, precum și prin efectuarea de modificări operaționale”. 

Prin urmare, statele membre au libertatea de a implementa sau nu această prevedere, conform formulării  din directivă.

DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie CITEȘTE ȘI DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie

Un document oficial analizat de Profit.ro indică faptul că Ministerul Justiției pregătește transpunerea directivei și ia în calcul inclusiv includerea prevederii menționate în legislația națională privind insolvența.  

”Ministerul Justiției se află într-o etapă incipientă de transpunere a Directivei privind restructurarea și insolvența (1132/2019), urmând să inițieze, cel mai probabil la începutul anului 2021, o modificare a Legii insolvenței, context în care, una dintre soluțiile de reglementare prevăzute de Directivă și pe care urmează să o analizăm în contextul transpunerii sate va fi posibilitatea vânzării de active sau de părți din activitate ori vânzarea întreprinderii ca subansamblu funcțional înainte ca debitorul să ajungă în stare de insolvență, respectiv într-un cadru de restructurare care poate fi accesat de debitorii aflați în dificultate financiară”, arată sursa citată.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

În prezent, legislația permite vânzarea de subansamble funcționale, prin negociere directă sau licitație publică, în faza de lichidare a societății aflate în insolvență.

”Prin subansamblu funcțional se înțelege acele bunuri ale debitorului care, împreună, asigură realizarea unui produs finit, de sine stătător, sau permit desfășurarea unei afaceri independente. Un subansamblu este considerat funcțional numai dacă are asigurat accesul la drumul public și la folosirea utilităților”, este definiția actuală a subansamblului funcțional.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
restructurare
preveni
firme
active
subansamblu functional
directiva
ue
transpunere
legislatie