S&P estimează un declin de 5,5% al economiei românești în acest an. Deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%

S&P estimează un declin de 5,5% al economiei românești în acest an. Deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%
scris 5 iun 2020

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings, cea mai mare din lume, estimează că economia românească va avea, anul acesta, un declin de 5,5%, iar deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%, așa cum prevede legislația la acest moment.

"Declinul economiei, alături de măsurile de stimulare și declinul veniturilor fiscale vor adânci deficitul bugetar în acest an. Ca răspuns la efectele restricțiilor legate de Covid-19, autoritățile au lansat o serie de măsuri economice și fiscale pentru a proteja companiile și angajații. Deși măsurile pot atenua în mod eficient o parte din efectele negative, credem că vor rezulta într-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scăderii veniturilor din cauza contracției economice, ceea ce va împinge datoria publice peste 40% din PIB", potrivit S&P.

Urmărește-ne și pe Google News

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

S&P estimează că perioada de relativă unitate politică la care s-a ajuns cu ocazia pandemiei să se disipeze pe măsură ce ne apropiem de alegeri. Totodată, agenția estimează că deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB în acest an, chiar dacă pensiile nu vor mai fi majorate cu 40%, așa cum prevede legislația în vigoare.

“Credem că efectul fiscal al crizei COVID-19 va furniza guvernului contextul politic pentru a reduce costurile cu creșterea pensiilor programată în lege pentru septembrie 2020. Având însă în vedere apropierea alegerilor, credem că majorarea nu va fi retrasă integral și că pensiilor vor fi crescute cu 10% (față de 40% cum se prevede în legislația anterioară). Acest lucru va adăuga 1% la deficitul fiscal din 2021”, spun reprezntanții S&P.

Deficitul de cont curent ar urma să ajungă la circa 5% din PIB în acest an.

Problemele întâmpinate de companiile internaționale sunt un risc suplimentar pentru România în ceea ce privește investițiile străine directe. În plus, agenția anticipează un declin semnificativ al remiterilor bănești din străinătate pe termen scurt. O treime din sume vin din Italia, o țară puternic afectată de Covid-19.

S&P a confirmat ratingul de țară al României la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă. Decizia agenției a fost așteptată cu interes ridicat de piețele financiare și de către autorități, în contextul în care economiștii vedeau un risc ridicat ca S&P, cea mai conservativă dintre cele trei mari agenții de rating la nivel global, să retrogradeze România, situație care ar fi dus pentru datoria guvernului la pierderea statului de "recomandat pentru investiții" și cel mai probabil la dobânzi mai mari pentru stat, companii și populație.

"Deși ne așteptăm ca efectele negative economice și fiscale induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri. Considerăm că accesul României la finanțare externă și nivelul moderat al datoriei externe încă atenuează presiunile generate de reducerea investițiilor străine directe și a remiterilor în 2020", se arată în raportul agenției de rating.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p
rating romania
deficit bugetar
majorare pensii