Un salariat cu un venit salarial brut lunar de 5.000 lei va avea aceeași povară fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) ca și o persoană care câștigă un venit din activități independente de 3 ori mai mare ca efect al modificărilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, atenționează compania de consultanță financiară EY.
Diferența rezultă din introducerea plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară, prevăzut a fi de 1.900 lei, pentru care vor fi datorate contribuțiile sociale în cazul veniturilor din activități independente. Deși venitul la care se poate asigura în scopuri de asigurări sociale o persoană care desfășoară activități independente poate fi unul ales, este puțin probabil că acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege.
"Făcând un calcul simplu al nivelului de contribuții sociale care ar urma să se datoreze pentru cele două tipuri de venit, constatăm o discrepanță semnificativă, care nu poate să nu ridice niște semne de întrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificări, precum și la tentațiile care ar putea să apară în viitor cu privire la formă de muncă sau colaborare între companii și persoanele fizice", arată compania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, chiar dacă, și în prezent, există plafoane pentru aceste contribuții în cazul veniturilor din activități independente, totuși, acestea sunt relativ mai mari. În consecință, începând cu 1 ianuarie 2018, deși contribuțiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creștere, cele plătite pentru veniturile din activități independente sunt în scădere. Astfel, se ajunge la concluzia că, oricât de mult ar câștiga pe lună o persoană fizică din activități independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuții va fi același, respectiv 665 lei/lună.
"În acest context, făcând o analiză a viitorului mod de impunere a celor două tipuri de venit, nu ne putem abține din a ridica o serie de întrebări: ce ne va aduce anul 2018? Va crește sau va scădea numărul de salariați? Vom asista la o nouă migrare artificială de la salariat la persoană fizică autorizată pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasă? O migrare, am putea spune, care ar încălca legea dacă nu sunt respectate diverse condiții. Dacă ne aducem bine aminte, o astfel de structură a fost des și în mod abuziv folosită în trecut și a fost expusă diverselor controale fiscale (reclasificarea în activități dependențe). Iar, în final, s-a ajuns la amnistia fiscală. Ce impact va avea o astfel de colectare mai redusă pentru anumite tipuri de venituri asupra fondurilor de contribuții sociale?", punctează compania.
Luna trecută, Profit.ro a arătat, prezentând calcule ale Deloitte, că, pentru a păstra salariul net al unui angajat la 3.000 de lei, costul complet al angajatorului va scădea de anul viitor cu 0,3% (17 lei). Dacă, însă, angajatorul decide să nu majoreze salariile brute, salariul net al angajatului va scădea la 2.502 lei, cu peste 16%. Cele mai mari reduceri de costuri cu plata contribuțiilor și impozitului pe venit vor fi posibile, însă, pentru cei care obțin venituri pe PFA, o formă de remunerare care rămâne astfel mult mai avantajoasă fiscal decât contractul de muncă.