Lideri politici și organizații din întreaga lume lansează noi apeluri în favoarea modificării sistemelor de taxe actuale și cer anchete oficiale în urma recentelor dezvăluiri jurnalistice privind practicile multinaționalelor și politicienilor pentru a evita plata taxelor în țara de origine, scrie Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ).
Paradise Papers, o nouă investigație jurnalistică internațională, coordonată, la fel ca și în cazul Panama Papers, de ICIJ și publicația germană Süddeutsche Zeitung, relevă noi detalii referitoare la deținerile din offshore ale politicienilor și corporațiilor. Investigația se bazează pe o scurgere masivă de peste 13 milioane de documente, majoritatea din arhiva Appleby, una dintre cele mai mari case de avocatură cu practici în jurisdicțiile offshore.
La scurt timp după publicarea primelor dezvăluiri Paradise Papers au apărut și primele reacții oficiale:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
SUA
Senatorii democrați au cerut lansarea unei anchete privindu-l pe Secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross, în urma dezvăluirilor privind deținerile acestuia la o companie care are legături cu ginerele președintelui rus Vladimir Putin. Într-un interviu pentru Bloomberg, Ross a negat că ar fi indus în eroare Congresul și a declarat că va vinde, “probabil”, participația la compania în cauză.
Marea Britanie
Mai mulți policieni au susținut că regina Elisabeta a II-a trebuie să-și ceară scuze dacă s-a folosit de paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor, scrie BBC News. Potrivit Paradise Papers, investițiile făcute de Ducatul de Lancaster în numele reginei au legături cu o companie din insulele Cayman, care la rândul ei a investit într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu dobânzi uriașe.
Canada
Fiscul Canadian a anunțat că nu va ezita să ancheteze informațiile furnizate de Paradise Papers. Noile dezvăluiri arată că cel puțin 3.000 de companii și indivizi din Canada, inclusiv trei foști premieri și un apropiat al premierului în funcție Justin Trudeau, au făcut afaceri prin intermediul companiilor din offshore.
Europa
Pierre Moscovici, comisarul UE pentru economie și finanțe, a declarat, într-o postare pe Twitter, că “a venit timpul ca trusa de instrumente antievaziune să fie întregită cu ajutorul unor decizii rapide” privind paradisurile fiscale. Miniștrii de finanțe ai UE au anunțat că vor discuta astăzi subiectul redactării unei liste negre a paradisurilor fiscale. Ideea a fost lansată anul trecut, după dezvăluirile Panama Papers, însă mai multe state cu regimuri fiscale “prietenoase” se opun înființării listei.
CITEȘTE ȘI Operațiunile Glencore sunt examinate după scurgerea de informații din dosarul Paradise PapersÎn Spania, ministrul Finanțelor, Cristóbal Montoro, a declarat că autoritatea fiscală va ancheta persoanele numite de Paradise Papers, potrivit agenției EFE.
India
Autoritățile indiene din domeniile financiar și al pieței de capital au anunțat că vor investiga peste 700 de cetățeni care au legături cu companii și fonduri offshore.
Bermuda
Premierul teritoriului autonom britanic, David Burt, a apărat regimul de taxare din arhipelag. “Nu poți ascunde bani în Bermuda. Oricare agenție fiscală poate să ceară și să obțină informații”, a spus el, citat de The Guardian. Burt a precizat că autoritățile din Bermuda vor analiza datele Paradise Papers.
CITEȘTE ȘI Secretarul american al Comerțului Wilbur Ross, vizat în Paradise Papers, spune că n-a făcut nimic ”reprobabil”Insulele Cayman
“Cayman este o jurisdicție transparentă, neutră din punctul de vedere al taxelor și nu un paradis fiscal (...). Nu vom tolera atacuri nefondate la adresa reginei Elisabeta a II-a, care are investiții normale și legale în Cayman, un teritoriu britanic de peste mări”, a spus, într-un comunicat, șeful asociației Cayman Finance, Jude Scott, în replică la dezvăluirile Paradise Papers.
Appleby
Casa de avocatură a comunicat că a analizat “amănunțit” informațiile Paradise Papers și este “satisfăcută că nu sunt dovezi ale unor acțiuni ilegale”.