EY: Distribuirea de dividende trimestriale - benefică pentru firme, dar poate pune probleme companiilor mari, precum cele listate la BVB

EY: Distribuirea de dividende trimestriale - benefică pentru firme, dar poate pune probleme companiilor mari, precum cele listate la BVB
scris 18 iul 2018

Recenta modificare legislativă care conferă firmelor dreptul să distribuie dividende trimestriale va fi bine primită de mediul de afaceri, întrucât rezolvă două probleme cu care societățile și asociații (acționarii) lor se confruntau frecvent – imposibilitatea de a distribui dividende în timpul anului și aceea de a distribui sumele acumulate în rezerve, potrivit specialiștilor EY. Totuși, există posibilitatea ca societățile mari, inclusiv cele listate la BVB, să beneficieze într-o măsură mai redusă de noua legislație, din cauza costurilor și perioadelor semnificative necesare auditării rezultatelor trimestriale, condiție care trebuie îndeplinită pentru a putea distribui dividendele.

Profit.ro a anunțat anterior că Legea care permite firmele să distribuie acționarilor întreg profitul trimestrial încă din cursul anului, pe baza situațiilor financiare trimestriale aprobate de acționari sau asociați, fără să mai aștepte până la mijlocul anului următor, așa cum trebuie să procedeze în prezent a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Printre cei mai mari beneficiari ai acestei legi este chiar Guvernul, care a planificat să ia anul acesta dividende de 3,6 miliarde de lei pentru anul trecut, dar ar putea obține și ln jur de 2 miliarde lei din dividendele de aproape 3 miliarde de lei la care estima că va avea acces abia în 2019. Banii în plus ar ajuta Guvernul să-și acopere cheltuielile prea mari și să se încadreze în ținta de deficit bugetar.

Urmărește-ne și pe Google News

"Distribuirea elementelor de capitaluri proprii (capital social, profituri, rezerve, prime etc.) este tratată succint și relativ rudimentar de legislația noastră, principiul de bază fiind acela că distribuirile către asociați nu se pot face decât în condiții stabilite strict de lege. Nerespectarea acestor reguli este considerată infracțiune. Intenția legii – anume împiedicarea extragerii abuzive a fondurilor societății de către asociați - este, în esență, corectă. Pe de altă parte, orice societate există ca să producă profit pentru asociați, prin urmare se impunea de ani buni o temperare a acestui principiu, precum și alinierea la reglementările din alte state, cu care (se presupune că) România concurează din perspectiva atractivității mediului de business", afirmă Radu Diaconu, associate partner EY Law.

Anterior, dividendele puteau fi distribuite doar pe bază de situații financiare anuale, iar distribuirea de rezerve nu era posibilă. Potrivit noii legislații, în vigoare de la 15 iulie 2018, pot fi distribuite dividende în timpul anului, pe baza unor situații financiare trimestriale.

ANALIZĂ Dividendele trimestriale favorizează extinderea afacerilor, iar microîntreprinderile devin și mai atractive CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dividendele trimestriale favorizează extinderea afacerilor, iar microîntreprinderile devin și mai atractive

"Cu alte cuvinte, de trei ori pe an – pe baza situațiilor financiare interimare la 31 martie, 30 iunie și 30 septembrie (dacă anul financiar corespunde cu cel calendaristic) -, asociații vor putea primi dividende, inclusiv din profitul anului curent. Aceste profituri pot proveni și din profiturile nerepartizate anterior (contul 117, ceea ce nu reprezintă o noutate), dar și din <<sume depuse în rezerve>>", potrivit partenerului EY.

Noua prevedere privind rezervele oferă o bază legală pentru transferarea unor sume din conturile de rezerve în vederea folosirii lor pentru distribuirea de dividende. Anterior, distribuirea rezervelor către asociați se putea realiza prin majorarea capitalului social cu sumele respective, urmată de reducerea capitalului (printr-o procedură greoaie, care dura în practică aproximativ 3 luni). Repartizarea directă a rezervelor către asociați era aproape imposibil de justificat cât timp dividendele se puteau distribui doar din „profituri determinate potrivit legii”, nu și din alte surse. De altfel, posibilitatea repartizării directe a rezervelor către asociați nu este prevăzută nici după intrarea în vigoare a Legii nr. 163/2018, aceste sume trebuind să „treacă” mai întâi prin contul de profit, explică acesta.

"Noua lege nu oferă o flexibilitate totală, impunând și unele restricții. Astfel, dividendele nu pot fi repartizate oricând, ci doar trimestrial (ceea ce ar trebui să fie suficient în practică). Sumele distribuite se determină scăzând din profit eventualele pierderi reportate (ceea ce nu este însă un lucru nou, chestiunea fiind reglementată și anterior, destul de neclar totuși, de articolul 69 din Legea Societăților). Dacă sumele distribuite ca dividende depășesc profitul stabilit la sfârșitul anului, eventualele diferențe trebuie restituite de asociați în 60 de zile. În fine, nu e clar dacă alte elemente de capitaluri proprii, cum ar fi primele, pot fi transferate în mod direct către profituri, în vederea distribuirii – probabil că răspunsul este negativ, fiind de analizat dacă primele pot fi mai întâi transferate către rezerve și apoi către contul de profit", atrage atenția Radu Diaconu.

DOCUMENT Legea care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru intră în vigoare. Guvernul va putea lua în acest an în jur de 2 miliarde lei în plus de la companii de stat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Legea care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru intră în vigoare. Guvernul va putea lua în acest an în jur de 2 miliarde lei în plus de la companii de stat

Cea mai importantă restricție impusă de noua lege constă, însă, în obligația de auditare (sau de verificare de către cenzori) a situațiilor financiare trimestriale. Chestiunea nu va ridica, probabil, probleme în cazul societăților mici, însă reprezintă un obstacol semnificativ pentru societățile mari, unde exercițiul de audit presupune costuri și perioade de timp semnificative. Trebuie, deci, pusă întrebarea dacă societățile mari, inclusiv cele listate la BVB, vor putea beneficia cu adevărat de noua reglementare, notează consultantul.

În perioada următoare este de așteptat ca autoritățile să emită și eventuala formularistică necesară pentru facilitarea acestui proces – de exemplu, un model comun de situații financiare interimare.

Modificările aduse Legii societăților și Legii contabilității sunt bine-venite, întrucât apropie cadrul business de cel al altor țări europene și facilitează finanțarea mai rapidă în cadrul grupurilor de societăți, prin dividende distribuite din profitul anului curent și din rezerve, apreciază partnerul EY Law.

viewscnt
Afla mai multe despre
ey
dividende trimestriale
bvb
audit