EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Aducem DNA și DIICOT la investigarea marilor cazuri de evaziune

EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Aducem DNA și DIICOT la investigarea marilor cazuri de evaziune
scris 12 oct 2023

Ministerul Finanțelor intenționează ca, împreună cu Ministerul Justiției, să schimbe modul în care sunt anchetate marile cazuri de evaziune fiscală, a anunțat, într-un interviu pentru Profit.ro și Profit News TV, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Peste un prag valoric, care urmează să fie stabilit, aceste cazuri de evaziune ar urma să ajungă direct la DNA sau DIICOT. Anul trecut, Antifrauda și Inspecția Fiscală, ambele parte a ANAF, au redactat sute de sesizări penale, cu o valoare a prejudiciilor estimată la peste 1 miliard de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Finanțelor anunță prin Profit.ro când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an. Până atunci ia la Fondul de rezervă din sumele de 10% reținute de ordonatorii de credite CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță prin Profit.ro când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an. Până atunci ia la Fondul de rezervă din sumele de 10% reținute de ordonatorii de credite
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiect este încă în discuție, dar Finanțele speră să obțină această delimitare, pentru a crește eficiența combaterii evaziunii. Investigarea acestor cazuri de către DNA sau DIICOT ar putea avea, într-o oarecare măsură, chiar și un efect de descurajare în ceea ce privește actele de mare evaziune.

În prezent, fraudele, inclusiv cele mari, sunt investigate de parchete care au în competențe diverse alte fapte, cum ar fi infracțiuni.

Schimbările gândite de Finanțe ar presupune să rămână cazurile de evaziune mai mică la parchetele de pe lângă judecătorii, tribunale, curți de apel, iar marile cazuri să intre direct în investigarea DNA sau DIICOT.

Pragul valoric urmează să fie stabilit în discuțiile dintre instituții, dar se va situa, cel mai probabil, peste 1 milion de euro, posibil chiar la nivelul a câteva milioane de euro.

Sesizări penale cu prejudicii de peste 1 miliarde de lei anul trecut la ANAF

ANAF, inclusiv prin direcția Antifraudă, are competențe, dar și expertiză, în urmărirea fraudelor fiscale, dar în astfel de situații sesizează Parchetul, iar investigația procurorilor este una prioritară.

EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților

O situație similară a existat până în urmă cu circa zece ani, DNA fiind implicată în cazurile de evaziune mare, ce depășeau 1 milion de euro.

Din datele de mai jos, se poate observa că Antifrauda a inițiat anul trecut 194 de sesizări penale, cu un prejudiciu stabilit la 575,5 milioane lei, în timp ce Inspecția Fiscală a generat 238 de sesizări penale, cu un prejudiciu totoal estimat la 457,2 milioane de lei.

EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Aducem DNA și DIICOT la investigarea marilor cazuri de evaziune

EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Aducem DNA și DIICOT la investigarea marilor cazuri de evaziune

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune fiscala
frauda fiscală
dna
diicot
anaf
marcel boloș
ministerul finanțelor