Persoanele fără venituri și cele care au exclusiv venituri din investiții – dividende, dobânzi – sub un salariu minim vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, obținut de Profit.ro. Codul în vigoare prevede plata obligatorie a CASS de către aceste persoane, calculată în funcție de salariul minim, precum și înregistrarea la Fisc.
UPDATE ora 17.10: Informația a fost confirmată de Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat și postarea pe site a proiectului.
Proiectul modifică articolul 180 din Codul Fiscal referitor la persoanele care nu obțin venituri: "persoanele fizice care nu realizează venituri și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, precum și în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația, sau
- la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației prevazută la art. 181, aplicând cota individuală de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară".
Prin urmare, persoanele care nu obțin niciun fel de venituri, cele care nu sunt scutite, conform legii – copii minori, elevi, studenți, șomeri, femei însărcinate etc - și cele care au exclusiv din investiții - dividende, dobânzi, câștiguri din transferul titlurilor de valoare și/sau din alte surse, așa cum sunt definite Codul fiscal, sub nivelul salariului de bază minim pot opta pentru plata lunară sau de la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de sănătate potrivit legii. Aceste persoane vor fi asigurate încă trei luni de la momentul în care încetează să plătească CASS.
Proiectul precizează că persoanele fizice care nu realizează venituri "pentru care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență au fost emise deciziile de impunere pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desființarea deciziei începând cu luna următoare celei în care se depune cererea".
Și până în 2016, persoanele fără venituri erau obligate să plătească CASS dacă apelau la servicii medicale, cu excepția celor de urgență.
CITEȘTE ȘI Fiscul îi ia în evidență, din 2016, pe cei cu venituri zero pentru a le calcula CASS la salariul minimCodul Fiscal a introdus, însă, de la 1 ianuarie 2016, obligația persoanelor fără venituri de a plăti CASS de 5,5% calculată la nivelul salariului minim. Totodată aceste persoane, potrivit Codului încă în vigoare, trebuie să se înregistreze prin depunerea unei declarații la fisc. În ianuarie, guvernul a anunțat că va modifica legea.
Același proiect mai prevede că persoanele fizice, indiferent de cetățenie, care au domiciliul ori reședința într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială sau care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, și care nu se află în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive, pe parcursul unui an calendaristic nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate.