EXCLUSIV Într-o lună s-au mai înscris pentru plata defalcată a TVA mai puțin de 20 de firme. Perspectivele nu sunt bune nici pentru 2018

EXCLUSIV Într-o lună s-au mai înscris pentru plata defalcată a TVA mai puțin de 20 de firme. Perspectivele nu sunt bune nici pentru 2018
scris 6 dec 2017

Numărul de firme înscrise în sistemul de plată defalcată a TVA crește lent, în contextul în care companiile așteaptă să vadă cum va fi modificat sistemul, iar, pe de altă parte, firme care intenționau să se înscrie încă din perioada opțională, pentru a avea timp să se pregătească pentru aplicarea obligatorie, au renunțat, așteptând ca legislația să fie modificată pentru a fi eliminată această obligație. Nici pentru anul următor, nu sunt perspective ca numărul de firme care aplică acest sistem, opțional sau chiar obligate, să crească spectaculos, afirmă specialiștii KPMG.

În prezent, în sistemul de plată defalcată a TVA sunt înscrise 325 de firme, potrivit datelor furnizate Profit.ro de către ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News

La finele lunii octombrie, numărul de companii înscrise pentru split TVA era de 306, după ce la mijlocul lunii octombrie se situa la 304. Creșterea este extrem de redusă, după ce sistemul de split TVA a debutat, la 1 octombrie, cu 175 de firme înscrise, iar în cursul primei săpămâni au aplicat pentru acest mecanism încă aproximativ 100 de firme, totalul ajungând la 273.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Mecanismul de plată defalcată de TVA a fost încă de la început puternic contestat de către mediul de afaceri, în special din cauza problemelor de administrare pe care le generează. Numărul mic de societăți care au optat pentru aplicare în cadrul perioadei de tranziție 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2017 este o dovadă clară a faptului că acest mecanism nu este atractiv pentru mediul de business. Decizia companiilor care au decis aplicarea până în acest moment s-a bazat în principal pe stimulentele fiscale prevăzute de către Ordonanță 23/2017, dar din momentul în care au existat semnale în spațiul public că Ordonanța va suferi modificări și mecanismul de plată defalcată nu va mai fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA, majoritatea companiilor au decis să aștepte modificarea legislației în speranța că acestea nu vor fi obligate să aplice split TVA. Așadar, în cazul în care, începând cu anul viitor, plata defalcată nu va mai fi obligatorie pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA , ci opțională, este foarte puțin probabil să asistăm la o creștere semnificativă a numărului societăților care vor dori să opteze pentru plata defalcată a TVA", a declarat pentru Profit.ro Alin Negrescu, Tax Director, KPMG (foto).

EXCLUSIV Într-o lună s-au mai înscris pentru plata defalcată a TVA mai puțin de 20 de firme. Perspectivele nu sunt bune nici pentru 2018

Cum a anunțat anterior Profit.ro, conform amendamentelor aduse în Senat cu privire la prevederile ordonanței privind plata defalcată a TVA, începând cu 1 ianuarie 2018, mecansimul nu va mai fi obligatoriu pentru toate persoanele impozabile, ci acesta va fi opțional.

"Există însă câteva situații excepționale în care acest sistem este obligatoriu, așa cum este cazul persoanelor impozabile înregistrate în scop de TVA aflate în insolvență. În momentul de față, la nivel național există aproximativ 7.000-8.000 de societăți aflate sub incidența procedurilor speciale prevăzute de legslatia specifică insolvenței, dintre care o bună parte au codul de TVA anulat conform prevederilor Codului Fiscal și, prin urmare, nu s-ar califica pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată. Așadar, cel puțin din acest punct de vedere, nu este de așteptat ca numărul societăților care vor aplica acest mecanism de plata defalcată să înregistreze o creștere semnificativă începând cu anul viitor", a adăugat Alin Negrescu.

DOCUMENT Parlamentul majorează semnificativ, cu un zero, pragurile de datorii pentru care firmele intră automat la split TVA. Firmele vor avea și mai mult timp să-și achite datoriile CITEȘTE ȘI DOCUMENT Parlamentul majorează semnificativ, cu un zero, pragurile de datorii pentru care firmele intră automat la split TVA. Firmele vor avea și mai mult timp să-și achite datoriile

Parlamentul lucrează la modificarea legislației split TVA

Recent, Comisia de buget din Camera Deputaților a decis ca firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA și instituțiile publice să fie exceptate de la a efectua plăți într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relații comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Legea de aprobare a Ordonanței Guvernului, cu modificările aduse de comisie, va fi supusă cel mai probabil azi votului Camerei Deputaților, care este camera decizională. Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligația de a plăti într-un cont distinct, în relația cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop.

Plafonul de scutire de TVA solicitat de România a fost aprobat de Bruxelles. Multe firme vor putea evita înregistrarea în scop de TVA până când afacerea se dezvoltă CITEȘTE ȘI Plafonul de scutire de TVA solicitat de România a fost aprobat de Bruxelles. Multe firme vor putea evita înregistrarea în scop de TVA până când afacerea se dezvoltă

Totodată, comisia a stabilit recent că plafoanele de obligații restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split vor fi majorate de 10 ori, astfel încât pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei. Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva
plata defalcata
firme
anaf