EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilor

EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilor
scris 14 dec 2023

Guvernul aduce în aceste momente modificări proiectului de ordonanță cu măsuri fiscale, înainte de a adopta documentul. Printre măsurile asupra cărora se revine, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro, se află și restricționarea regimului microîntreprinderilor de aplicarea acestui tip de impozitare și de către afiliați, inclusiv rude.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prin proiectul de ordonanță pus ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor, se introduc două condiționari referitoare la afiliați.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în proiect există condiționarea legată de deținerea indirectă și cea privind întreprinderile legate. 

1. Condiția de deținere de către asociați/acționari

În scopul întăririi regulilor de prevenire a fragmentării afacerilor prin care se urmărește accesul la aplicarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor, se extinde analiza condiției actuale de deținere directă de către asociați/acționari a peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și la deținerea indirectă.

DOCUMENT Se cere scutirea de austeritate a Complexului Energetic Valea Jiului: sute de angajări, plus prime, sporuri, indemnizații și tichete-cadou CITEȘTE ȘI DOCUMENT Se cere scutirea de austeritate a Complexului Energetic Valea Jiului: sute de angajări, plus prime, sporuri, indemnizații și tichete-cadou

În același timp, pentru că sistemul de impozitare este unul favorabil, se propune și reducerea numărului de microîntreprinderi deținute de un acționar/asociat, pentru aplicarea acestui sistem de impozitare la o singură microîntreprindere. Măsura propune restrângerea sferei de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor având în vedere necesitățile de consolidare bugetară precum și respectarea de către România a termenelor și jaloanelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul reformei fiscale.

3. Situația întreprinderilor legate

Se reglementează ca în cazul în care o microîntreprindere se găsește în relații speciale, cu alte persoane juridice române, care conduc la încadrarea acestora în categoria «întreprinderilor legate», definite potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, condiția legată de stabilirea valorii plafonului de 500.000 euro să se verifice pe baza veniturilor însumate pentru toate întreprinderile legate, inclusiv cu cele ale persoanei care verifică îndeplinirea condițiilor de microîntreprindere.

“Dacă am considera deținerea indirectă prin persoane afiliate, atunci vreau să vă zic să nu vă căsătoriți cu o parteneră / un partener care o microîntreprindere că vă strică afacerea”, remarca consultantul fiscal Cornel Grama.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
impozit
impozit profit
impozit venit
schimbari fiscale