Guvernul estimează că va încasa anul viitor 340 de milioane de lei din impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri realizată de agenții economici din sectoarele petrol și gaze naturale, suma urmând a ajunge la aproximativ un miliard de lei în 2026 și 2027. Dacă estimarea pentru anul viitor pare una realistă, în linie cu prognozele principalilor actori din domeniu, Romgaz și OMV Petrom SA, cea pentru 2026 și 2027 este cel puțin surprinzătoare, potrivit actualei legislații acest impozit urmând a fi înlocuit din 2026 cu cel de 1%, însă obligația de plată se activează numai dacă impozitul pe profit achitat de respectivele companii este inferior celui de 1% pe cifra de afaceri, ceea ce nu este cazul.
Așa cum a anunțat Profit.ro, Romgaz, controlată de statul român, estimează că va achita aproximativ 30 de milioane de lei/an în contul noilor taxe pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, urmând ca începând cu 2026 să nu mai achite niciun leu, impozitul pe profit plătit de companie situându-se peste pragul de 1% din cifra de afaceri.
Similar, OMV Petrom a anunțat că va achita aproximativ 50 de milioane de euro/an (250 milioane de lei/an) în contul noilor taxe pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, urmând ca începând cu 2026 suma să scadă la aproximativ 20 milioane de euro (100 milioane de lei), numai o companie a grupului, OMV Petrom Marketing, achitând un impozit pe profit inferior procentului de 1% din cifra de afaceri.
CITEȘTE ȘI Carburanții se vor scumpi în 2 etape în 2024, în urma deciziei Guvernului de a renunța la scutirea actualizării accizelor cu rata inflației la benzină și motorinăCu alte cuvinte, aproximativ 280 de milioane de lei din cele 340 de milioane de lei pe care guvernul estimează că le va încasa anul viitor de la companiile de petrol și gaze vor proveni de la Romgaz și OMV Petrom. Restul va fi achitat de celilalți producători autohtoni, din care cel mai important e Black Sea Oil&Gas, și de ceillți doi rafinatori, Rompetrol și Lukoil.
Estimările încasărilor din impozitul specific impus sectorului de petrol și gaze
Motivul: Așa cum remarcau experții KPMG, de la aplicarea impozitului specific pe cifra de afaceri sunt exceptați operatorii economici care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale, iar contribuabilii care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale dar și activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale, pentru determinarea impozitului specific, nu cuprind în cadrul indicatorilor venituri totale, venituri scutite, investiții și amortizare din formula de calcul a acestui impozit elementele aferente activităților de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.
În concluzie, activitățile de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale reglementate/licențiate nu intră sub incidența noilor impozite, fie impozitul minim pe cifra de afaceri, fie impozitul specific sectorului de petrol și gaze naturale.
Surprinde însă nu numai sumele ridicate estimate a fi încasate din impozitul specific sectorului de petrol și gaze naturale în 2026 și 2027, ci însăși existența acestui capitol.
Pentru că, potrivit Legii 296/2023, prin care a fost introdus acest impozit, începând cu 2026 companiile din acest sector nu vor mai plăti această taxă, ci impozitul de 1% pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit de 16% este inferior acestuia.
CITEȘTE ȘI Ministerul Muncii: Poți să-ți calculezi singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Este destul de simplu!“Începând cu 1 ianuarie 2026/anul fiscal modificat care începe în anul 2026, contribuabilii prevăzuți la alin. (1) (cei din sectorul de petrol și gaze - n. red.) aplică prevederile art. 18^1 (referitor la impozitul de 1% pe cifra de afaceri (n. red.)”, precizează legea 296/2023.
De altfel, OMV Petrom a estimat deja că va achita începând din 2026 numai 100 milioane lei în contul acestor impozite.
“Taxa de 0,5% se aplică numai pentru 2024 și 2025. Ceea ce spune legislația este că, după 2025, companiile ar trebui să aplice rata de 1%, astfel și companiile de petrol și gaze naturale ar trebui să aplice rata de 1%. Acum, în cazul nostru, acest 1% se aplică după cum știți, doar dacă impozitul pe profit este sub 1% din cifra de afaceri, ceea ce nu este cazul nostru (OMV Petrom SA - n.r.). Prin urmare, pentru companiile de petrol și gaze naturale ca a noastră, aceasta se aplică numai pentru 2024 și 2025”, a explicat directorul financiar (CFO) al companiei, Alina Popa.
Iar Romgaz nu ar trebui, potrivit legislației în vigoare, să achite începând cu 2026 niciun leu, impozitul pe profit plătit de companie situându-se peste pragul de 1% din cifra de afaceri.
În condițiile în care OMV Petrom Marketing estimează că va plăti doar 100 milioane de lei în contul impozitului de 1% pe cifra de afaceri, este practic imposibil ca Lukoil, Rompetrol, BSOG și ceilalți mici producători (dacă nu vor achita un impozit pe profit mai mare decât cel de 1% pe cifra de afaceri), să deconteze diferența până la estimările MFP de 980 milioane lei pentru 2026 și 1,05 miliarde lei pentru 2027, în condițiile în care în 2024 acită doar 60 milioane de lei.
Cum proiectul de buget se realizează pe acte legislative în vigoare, foarte probabil este vorba de o eroare. Asta dacă nu este un act ratat, iar guvernul pregătește câteva surprize fiscale sectorului de petrol și gaze.