EXCLUSIV Guvernul a găsit o nouă sursă de venituri pentru peticirea bugetului: Vrea și banii din rezervele companiilor de stat încă de anul acesta

EXCLUSIV Guvernul a găsit o nouă sursă de venituri pentru peticirea bugetului: Vrea și banii din rezervele companiilor de stat încă de anul acesta
scris 29 mar 2017

Guvernul vrea să modifice legislația în vigoare astfel încât companiile controlate de stat să poată distribui sub formă de dividende și rezervele financiare constituite în anii anteriori din banii nerepartizați acționarilor.  Măsura vine după ce statul a decis să ia mai mulți bani și din distribuirea profitului acestor companii, prin dividende. Guvernul trebuie să elimine cheltuieli sau să găsească surse suplimentare de venit pentru a se încadra în acest an în limita de deficit bugetar de 3%, în contextul în care FMI și Comisia Europeană estimează că vor rata această țintă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE ora 13.34 Informația a fost confirmată oficial, Ministerul Finanțelor prezentând proiectul

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, legea conferă posibilitatea companiilor cu capital majoritar privat să distribuie rezervele sub formă de dividende sau vărsământ net, dar nu și celor controlate de stat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un document obținut de Profit.ro relevă că Executivul vrea să promoveze această măsură, astfel încât societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome să poată redistribui sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome, odată cu aprobarea situațiilor financiare ale anului 2016, sumele repartizate în anii anteriori la alte rezerve.

EXCLUSIV Proiectul legii prevenției, pregătit pentru oamenii de afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul legii prevenției, pregătit pentru oamenii de afaceri

Măsura a fost gândită la nivelul Ministerului Finanțelor și urmează să fie prezentată Guvernului spre aprobare.

"Întrucât se constată că rezervele constituite ca sursă proprie de finanțare din sumele nerepartizate pe destinațiile obligatorii nu sunt utilizate de către acestea (companiile de stat, n.r.), surplusul valoric regasindu-se în disponibilitățile bănești ale acestora, iar legislația actuală nu conține reglementări exprese prin care acesta să poată fi redistribuit către acționari sub formă de dividende sau vărsământ net, așa cum se întâmplă în cazul societăților cu capital majoritar privat, este necesar a se armoniza legislația privind repartizarea profiturilor înregistrate de companiile/regiile autonome cu capital integral/majoritar de stat cu cea care reglementează repartizarea pentru companiile cu capital privat”, potrivit documentului citat.

Guvernul vrea să obțină încă din cursul acestui an acces la banii din rezervele companiilor de stat, astfel că modificarea legislativă vizată prevede că începând cu aprobarea situațiilor financiare ale anului 2016, rezultatul reportat existent în sold la data de 31 decembrie a fiecărui an să poată fi distribuit sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome.

Prevederile se aplică inclusiv pentru rezultatul reportat reflectat în situațiile financiare ale anului 2016.

Inițiativa prin care Guvernul vrea să obțină acces la rezervele companiilor de stat este și motivul pentru care nu se aprobă situațiile financiare de către ministerul relevant pentru deconcentrate, întrucât statul caută în bilanțul companiilor rezerve distribuibile.

Guvernul ia banii companiilor de stat pentru a acoperi deficitul bugetar

Măsura care ar da statului acces la rezervele financiare ale companiilor cu capital majoritar sau integral de stat nu este singura inițiativă care vizează banii din companiile de stat. Guvernul vrea în acest an bani mai mulți de la toate companiile unde are acțiuni, chiar dacă nu este majoritar.

Astfel, Guvernul a mandatat, la finele lunii ianuarie, reprezentanții statului în adunările generale ale acționarilor sau consiliile de administrație la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016, sub formă de dividende sau vărsăminte, la bugetul de stat. Măsura nu se aplică societăților sau regiilor care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net.

ANALIZĂ Guvernul Grindeanu vrea să obțină 1 mld. de lei în plus de la companiile la care e acționar, luându-le dividende mai mari din profit CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Guvernul Grindeanu vrea să obțină 1 mld. de lei în plus de la companiile la care e acționar, luându-le dividende mai mari din profit

Creșterea cotei de profit vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere și de Guvernul Cioloș, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru anul 2015.

Potrivit unei analize Profit.ro din ianuarie, statul român ar putea încasa dividende de peste 2,2 miliarde de lei de la numai 6 companii din domeniul energetic la care este principal acționar, dacă acestea vor respecta memorandumul de distribuire a 90% din profitul net pe anul trecut drept dividente, procent stabilit de actualul Guvern Grindeanu. Măsura a fost contestată la momentul adoptării, analiștii susținând că statul sacrifică investițiile din sectorul energetic.

Transelectrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz sunt companiile care vor contribui decisiv la majorarea veniturilor statului din dividende.

Totodată, o altă inițiativă a guvernanților ar trebui să asigure statului în acest an acces la dividende suplimentare de la companiile unde este acționar, prin plata anticipată încă din cursul acestui an a unei parți din profitul care va fi realizat în 2017.

Câți bani trebuie să găsească în acest an Guvernul pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar

Guvernul are nevoie în acest an de tăieri de cheltuieli sau venituri suplimentare echivalente cu 5-6 miliarde de lei. Autoritățile mizează în acest an pe o creștere economică de 5,2% din PIB și pe un deficit bugetar ușor sub pragul de 3%, însă prognozele pe care Executivul și-a construit bugetul sunt considerate prea optimiste de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

FMI estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din PIB în acest an și la 3,9% din PIB în 2018 CITEȘTE ȘI FMI estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din PIB în acest an și la 3,9% din PIB în 2018

FMI estimează că deficitul bugetar al României va ajunge în acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmând ca dezechilibrul bugetar să atingă 3,9% din PIB în 2018. O misiune a FMI s-a aflat recent în România pentru consultări care au loc anual cu fiecare stat. Șeful delegației FMI în România, Reza Baqir, a subliniat că reducerile de taxe și majorările puternice ale salariilor și pensiilor din ultima perioadă au făcut ca structura bugetului României să fie mult mai rigidă. FMI estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din PIB în acest an și la 3,9% din PIB în 2018.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Guvernul ar putea fi nevoit să identifice reduceri de cheltuieli sau  venituri suplimentare echivalente cu 0,6-0,7 puncte procentuale din PIB.

"Dacă nu se fac corecții, este clar că deficitul sare semnificativ de 3% și am văzut că și Comisia și FMI au o proiecție peste 3%. Dacă nu faci corecții, deficitul sare foarte mult, nu ne permitem lucrul acesta, ceea ce înseamnă că trebuie să facem corecții. Cât de mari trebuie să fie corecțiile? Dacă ne uităm la diferența dintre proiecția Guvernului, cea a Comisiei și cea a FMI, este undeva de 0,6-0,7 puncte procentuale din PIB, care trebuie tăiate de undeva", a spus Ionuț Dumitru.

La un PIB de 815 miliarde de lei, estimarea Comisiei Naționale de Prognoză pentru acest an, diferența de 0,6-0,7 puncte procentuale ar însemna 5-6 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
companii de stat
guvern
rezerve