Guvernul a decis o serie nouă de modificări în ceea ce privește măsurile fiscale aflate în lucru, importantă între acestea fiind renunțarea la intenția de a introduce o gamă largă de restricții la încadrarea în regim de microîntreprindere. Potrivit informațiilor Profit.ro, la microîntreprinderi s-a renunțat la toate modificările avute în discuție, cu o singură excepție, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare. De asemenea, un nou impozit pregătit pe locuințe scumpe, peste 500.000 de euro, a fost diminuat de la 1% la 0,3%, iar la stabilirea valorii de 500.000 de euro se va ține cont de unele aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat pe diferență.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Potrivit informațiilor Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va merge la Bruxelles pentru a prezenta, înainte de adoptare, ordonanța pentru taxe, ordonanța vizând reducerea cheltuielilor în aparatul bugetar, ordonanța de combatere a evaziunii și rectificarea bugetară. Guvernul a ajuns anterior la o înțelegere cu Comisia Europeană ca executivul UE să nu suspende fonduri europene destinate României (PNRR și coeziune) ca urmare a depășirii țintei de deficit bugetar în 2023 și 2024, dar Guvernul trebuie să prezinte Comisiei măsuri de corecție care să arate că așează finanțele statului pe o traiectorie sustenabilă.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Când privilegiile fiscale depășesc 15 ani, devin rente. Unii vor rente viagere, nu se poate. În ‘92, Stolojan spunea: negociem până cădem sub masă. Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noile măsuri fiscale pregătite de autorități și impactul acestora în economie vor fi anunțate astăzi, de la ora 10, la Maratonul Impactul Fiscalității în Economie, organizat de PROFIT NEWS TV cu sprijinul CITR și cu participarea celor mai importanți actori implicați
În timp ce pentru case de peste 500.000 de euro intențiile de impozitare s-au mai îmblânzit, la mașini scumpe valoarea peste care va fi perceput impozit a coborât de la 100.000 de euro, cât se avea în vedere inițial, la 75.000 de euro, astfel că vor fi mai multe persoane afectate.
La accizele pe tutun, guvernanții vor să accelereze calendarul de majorări anuale, stabilite în vara anului trecut și agreat inclusiv cu industria de profil. Scopul unei aplicări mai rapide decât prevede calendarul este obținerea de bani la buget. Accizele au fost majorate în vara anului trecut, în aprilie anul acesta, iar următoarea majorare este prevăzută în calendar abia pentru aprilie 2024.
La microîntreprinderi, unde anul trecut au fost introduse restricționări majore, inclusiv obligativitatea de a avea cel puțin un angajat, Guvernul a renunțat acum la planurile de a adopta noi preverderi suplimentare care să facă și mai puțin atractiv acest regim de impozitare. Singura modificare pe care ar urma să o adopte este trecerea de la o impozitare de 1% și un prag maxim al veniturilor anuale de 500.000 de euro, la un sistem cu două cote și praguri, de 1% pentru venituri până în 300.000 de lei (care este și prag pentru înregistrarea în scop de TVA), în timp ce pentru intervalul 300.000 de lei - echivalentul a 500.000 de euro, cota de impozitare va fi de 3%.
Aceasta ar urma să fie singura modificare care se va aduce la regimul microîntreprinderilor, potrivit celor mai recente discuții între liderii coaliției, conform informațiilor obținute de Profit.ro.
Impozitarea în regim de microîntreprindere este considerată mai avantajoasă, cu o povară fiscală mai redusă decât impozitarea pe profit, obiectivul acestui tip de taxare fiind de a susține companiile mici.
CITEȘTE ȘI Grindeanu confirmă: I-am cerut lui Boloș 16 miliarde lei la rectificare. Îi prezintă și reacția: Am crezut că face infarct
O altă măsură importantă, decizia Coaliției de a menține impozitul pe dividende la 8%, așa cum a prezentat Profit.ro aici, rămâne în picioare, în pofida faptului că într-o primă fază a pregătirii măsurilor fiscale a fost avută în vedere o majorare la 10%.
De asemenea, în ce privește PFA, Guvernul nu a renunțat la intenția ca aceste forme de activitate să plătească pe viitor, în cazul în care depășesc plafonul maxim actual de 24 de salarii, contribuția de sănătate la venitul real.
Măsurile vizând reducerea unor facilități fiscale pentru construcții, agricultură și industria alimentară se vor aplica. Pentru angajații din aceste categorii va fi reintrodusă contribuția la sănătate, dar vor rămâne scutirile de impozit pe venit și contribuția la Pilonul II.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda se duce la UntoldÎn cazul angajaților din IT scutiți de impozit pe venit, scutirea va mai rămâne pentru veniturile sub 10.000 de lei pe lună, astfel că se va produce o egalizare între facilitățile acordate acestor industrii, urmând ca angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară să fie scutiți de impozit pe venit pentru venituri sub 10.000 de lei (iar cei din construcții, agricultură și industria alimentară și de contribuția la Pilonul II).
Setul de măsuri aflat în discuția Guvernului este unul amplu și include modificări inclusiv în ce privește cotele de TVA, unde cota redusă de 5% va rămâne doar pentru cărți și manuale, urmând ca pentru restul să se aplice cotele de 9% (redusă) și 19% (generală).
Cota de TVA de 9% se va aplica și în sectorul HoReCa.