EXCLUSIV e-Factură - Pe 1 iunie expiră termenul de suspendare a sancțiunilor, dar primele amenzi vin abia din iulie. Vor fi analizate noi reguli

EXCLUSIV e-Factură - Pe 1 iunie expiră termenul de suspendare a sancțiunilor, dar primele amenzi vin abia din iulie. Vor fi analizate noi reguli
scris 31 mai 2024

ANAF va aplica primele amenzi pentru nereguli la raportarea facturilor și în sistemul e-Factură, neraportare efectivă sau depășirea termenului de 5 zile lucrătoare, abia la începutul lunii iulie, au declarat surse din Ministerul Finantelor pentru Profit.ro. ANAF va analiza la începutul lunii iulie situația pentru întreaga lună iunie, iar o firmă va fi amendată o singură dată pentru iunie, indiferent dacă în luna respectivă are una sau mai multe abateri legate de raportarea în e-Factură.

Acest mecanism, care prevede aplicarea de sancțiuni după încheierea lunii, va fi utilizat în iulie pentru luna iunie, urmând ca, pentru neregulile din iulie, la nivelul Ministerului Finanțelor să fie analizate noi reglementări.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La 1 iunie expiră termenul până la care sancțiunile pentru nereguli la raportarea în e-Factură au fost suspendate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, cea mai recentă modificare legislativă vizând e-Factura (OUG 30/2024) prevede că nu se sancționează neregulile la raportare survenite până la data de 31 mai 2024. Astfel, sancțiunile vor viza doar fapte comise în iunie de netransmitere în sistemul e-Factură sau transmiterea cu depșirea perioadei limită de 5 zile lucrătoare (de la 1 iulie, acest termen se modifică în 5 zile calendaristice).

EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii - Controale la buzunarele vameșilor ca la începutul anilor 2000, teste de alcool și droguri. Nou post de vicepreședinte, care ar urma să fie ocupat de actualul director de cabinet al șefului AVR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii - Controale la buzunarele vameșilor ca la începutul anilor 2000, teste de alcool și droguri. Nou post de vicepreședinte, care ar urma să fie ocupat de actualul director de cabinet al șefului AVR

Firmele au, de la 1 ianuarie, obligația de a transmite, în termen de 5 zile lucrătoare, și în sistemul e-Factură facturile emise. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații au fost suspendate inițial până la 31 martie, dar ulterior perioada a fost extinsă până la 31 mai. De asemenea, s-a decis să nu se dea amenzi pentru facturile neraportate din perioada 1 ianuarie - 31 mai. De la 1 iulie, vor mai putea fi emise facturi doar sistemul e-Factură (în timp ce până la momentul respectiv facturile în format clasic trebuie doar raportate și în e-Factură).

Chiar dacă sancțiunile au fost suspendate, obligația de a transmite facturile și în e-Factură a rămas. ANAF chiar a transmis notificări firmelor care nu au transmis facturi în e-Factură, dar despre care considera că ar fi trebuit să facă acest lucru.

De asemenea, chiar dacă nu a fost sancționată, neîndeplinirea obligației legale de a raporta și în e-Factură facturile emise, a devenit criteriu în analiza de risc a ANAF, în urma căreia sunt selectate firmele pentru verificări, documentare sau alte tipuri de controale.

Amenzile ajung la 10.000 de lei pentru companiile mari

Nerespectarea prevederilor de transmitere în e-Factură a facturilor în termenul de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice constituie contravenție și se sancționează:

  • cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari,
  • cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și
  • cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.
Scandalul redevențelor - Romgaz estimează că va plăti sume mai mari, spre deosebire de OMV Petrom. BSOG a apelat deja la justiție CITEȘTE ȘI Scandalul redevențelor - Romgaz estimează că va plăti sume mai mari, spre deosebire de OMV Petrom. BSOG a apelat deja la justiție

Implementarea e-Factură are loc în două etape. De la 1 iulie vor mai fi considerate facturi doar ce se emite prin e-Factură

Procesul de implementare va fi realizat în două etape, astfel:

Prima etapă se încheie la 30 iunie

În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 1 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura:

  • Livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • Livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

În relația B2G, efectuarea unei plăți din bugetul propriu fără a respecta prevederile art. II din Legea nr. 139/2022 de către destinatarul unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, constituie contraventie și se sancționează cu o amendă de la 500 lei la 1.000 lei dacă contravenția nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii, infracțiune.

Un fost ministru al Finanțelor este executat chiar de ANAF. Fiscul îi vinde case și terenuri de peste 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Un fost ministru al Finanțelor este executat chiar de ANAF. Fiscul îi vinde case și terenuri de peste 1 milion de euro

A doua etapă, de la 1 iulie

În a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2024 pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Totodată, netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatari - persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi respectate prevederile art. 10, alin. (1) din OUG nr. 120/2021, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

În situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Pe perioada în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, în sistemul național privind factura electronică e-Factura, a facturilor electronice emise.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
amenzi
1 iunie amenzi
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor