Excedentul bugetar s-a diminuat puternic în ianuarie, încasările din TVA au scăzut cu un sfert

Excedentul bugetar s-a diminuat puternic în ianuarie, încasările din TVA au scăzut cu un sfert
scris 27 feb 2017

Veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 5,7% în ianuarie, față de ianuarie anul trecut, la 19,2 miliarde de lei, echivalentul a 2,4% din PIB, în contextul unui declin de aproape 25% la încasările din TVA. Execuția bugetului a consemnat un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,37% din PIB, față de 4,7 miliarde lei, respectiv 0,62% din PIB, înregistrat la aceeași dată a anului 2016.

Profit.ro a scris vineri, citând surse oficiale, că încasările Fiscului din luna ianuarie sunt cu peste 1 miliard de lei mai mici față de prima lună a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Date preliminare indică un minus de peste 1 miliard de lei venituri colectate de Fisc în ianuarie-surse CITEȘTE ȘI Date preliminare indică un minus de peste 1 miliard de lei venituri colectate de Fisc în ianuarie-surse

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând  2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creșteri față de anul precedent la încasările din impozitul pe salarii și venit (+24,9%), impozitul pe comerț exterior și tranzacțiile internaționale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) și la contribuțiile sociale (+9,4%).

În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 mil. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,2 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 3,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, diminuându-se cu 0,1  puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 9,5%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum și alte măsuri ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale, cum sunt: creșterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, și majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap; majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcționari publici parlamentari, auditori ai Curții de Conturi.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de  305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
buget
tva