eFactura - De astăzi, sistemul de facturare electronică este obligatoriu între firme. A fost testat de CNIF și STS pentru 1.056 de facturi pe secundă la încărcare

eFactura - De astăzi, sistemul de facturare electronică este obligatoriu între firme. A fost testat de CNIF și STS pentru 1.056 de facturi pe secundă la încărcare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 ian 2024

Sistemul de facturare electronică eFactură, administrat de ANAF, a devenit obligatoriu de astăzi în relația dintre firme (business2business - B2B). În prima jumătate a anului, firmele au un termen de 5 zile în care să încarce factura emisă în sistemul eFactură, urmând ca de la 1 iulie să fie acceptate doar facturile emise prin sistemul electronic de facturare al ANAF. De asemenea, în primele trei luni, nerespectarea termenului de 5 zile nu va fi sancționată.

Ministrul Finanțelor, Marcelo Boloș, a avut însă și un mesaj: „Pentru cei care nu vor să folosească modulul e-Factura în mod intenționat am o veste proastă. Dacă trece de controlul Curții Constituționale Legea privind combaterea infracțiunilor economico-financiare, neutilizarea cu rea-intenție a modulului e-Factura înseamnă închisoare de la 3 la 10 ani. Nu este de joacă!”

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor a testat sistemul informatic pentru eFactură pentru o capacitate de 1.056 facturi/secundă la încărcare și de 5.188 facturi/secundă la descărcare. Testele au fost realizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și CNIF, centrul IT al Ministerului Finanțelor.

eFatură a fost introdus opțional în perioada 1 noiembrie 2021 - 1 iulie 2022, ulterior fiind obligatoriu pentru achiziții publice și produse cu risc fiscal. De la 1 ianuarie 2024, raportarea este obligatorie, indiferent de categoria de produse și servicii.

ULTIMA ORĂ Guvernul majorează agresiv accizele și generează scumpirea carburanților cu 10%, în 2 etape CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul majorează agresiv accizele și generează scumpirea carburanților cu 10%, în 2 etape

De la 1 noiembrie 2021 și până în prezent au fost emise 73,5 milioane de facturi prin eFactură, din care 25,22 milioane pentru achiziții publice.

Ministerul Finanțelor a publicat și un ghid care să ajute firmele la utilizrea eFactură

Pentru utilizarea și accesarea sistemului eFactura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). În vederea transmiterii facturii operatorul trebuie să fie înregistrat în Spațiul Privat Virtual și să se autentifice pe portalul ANAF cu certificat.

În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro eFactura începând cu data de 01 iulie 2022.

Ciolacu despre legea antievaziune și pragul majorat la 1 milion de euro: Dacă Parchetele spun că nu este bine, putem modifica CITEȘTE ȘI Ciolacu despre legea antievaziune și pragul majorat la 1 milion de euro: Dacă Parchetele spun că nu este bine, putem modifica

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Prin excepție, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.

În a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

EXCLUSIV Guvernul taie la jumătate subvenția pentru fotovoltaice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul taie la jumătate subvenția pentru fotovoltaice

Începând tot cu data de 1 iulie 2024, pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România, sunt considerate facturi numai facturile emise prin sistemul electronic. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, primirea și înregistrarea de către destinatari - persoane impozabile stabilite în România, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi transmisă prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

viewscnt
Afla mai multe despre
efactura
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor