Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, la Antena 3, că există posibilitatea ca introducerea impozitului pe gospodărie și noua modalitatea de calcul a dărilor către stat ar putea fi amânată cu un an, dacă nu va exista garanția că va exista un număr suficient de consultanți fiscali pentru populație.
”Nu avem de gând să renunțăm la sistemul nou de impozitare pentru că este un alt sistem prin care clasa mijlocie se dezvoltă. În perioada următoare o să analizăm cu foarte mare atenție dacă anul 2018 este un interval suficient pentru a putea gestiona înființarea acelui corp de 35.000 de consultanți fiscali. Dacă vom ajunge la concluzia că actualul sistem nu ne dă garanția că, până la finalul anului 2018, acești consultanți fiscali pot fi identificați, atunci putem amâna cu un an”, a declarat Liviu Dragnea.
Totuși, va fi menținut obiectivul aplicării neimpozitării veniturilor sub 2.000 de lei începând din anul 2018. ”Obiectivul nostru ca cei cu salarii sub 2.000 de lei să nu mai plătească impozit pe venit poate să fie atins sub altă formă. La asta lucrăm acum și, într-o perioadă rezonabilă, vom anunța decizia noastră și proiectul în ansamblu. Așa am stabilit cu colegii mei, să nu mai iasă cu proiecte nefinalizate sau care sunt în diverse stadii de analiză”, a mai spus președintele PSD.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 12 aprilie, ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a declarat că, în cadrul discuțiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creșterea poverii fiscale. Dimpotrivă, Guvernul ar intenționa să reducă cota unică de la 16% la 10%. Viorel Ștefan a negat faptul că actualul guvern ar avea intenția să renunțe la cota unică de impozitare, el precizând că se dorește doar ca nivelul acesteia să fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 și să se introducă neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei, scrie News.ro.
Ministrul de Finanțe a precizat că impozitarea veniturilor va fi însă globalizată, lucru care a mai avut loc în România până în anul 2005. ”Globalizarea impozitării veniturilor înseamnă că, dacă un salariat realizează venituri principale din relații de muncă, el va plăti 10% impozit pe venit în fiecare lună, dar la sfârșitul anului până în luna mai a anului următor va depune o declarație fiscală în legătură cu toate veniturile realizate și va avea loc o regularizare”, a declarat Ștefan.
Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui să mai plătească la Fisc, în caz că a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume. Viorel Ștefan a evitat să precizeze care vor putea fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat că, în funcție de politica de stimulare a unor activități adoptată de Guvern, acestea ar putea fi contribuțiile la pilonul II de pensii, asigurările private de sănătate sau cheltueilile cu educația copiilor. Ministrul a precizat că se discută în grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finanțe despre posibilitatea introducerii unei ”chei de rambursare” către contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat în întreținere.
Ministrul a vorbit că un alt avantaj al schimbării modului de gestionare a impozitării veniturilor este modificarea comportamentului cetățenilor față de comercianți prin faptul că primii vor fi stimulați să păstreze toate bonurile cu achizițiile făcute pentru a face dovada efectuării unor cheltuieli deductibile de la impozitare. În plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.
”Mecanismul de globalizare a impozitării veniturilor nu va putea funcționa fără consiliere fiscală”, a mai spus Viorel Ștefan, adăugând că va trebui constituit un corp de consultanți fiscali angajați de către stat să ofere consultanță fiscală persoanelor fizice. O parte dintre consultanții ficali ar putea fi selectați dintre cei 30.000 de angajați ai ANAF.