Sunt semnale că autoritățile intenționează să prelungească pe termen nedeterminat aplicarea impozitului de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze din dereglementarea prețurilor în acest sector și chiar să majoreze cota de impunere la 70-80%, a anunțat, la Profit Energy.forum, Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice Deloitte România.
Conferința este organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica, cărora le mulțumim pentru participare
"S-a decis recent menținerea și anul acesta a impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din dereglementarea prețurilor la gaze naturale. Sunt semnale că autoritățile intenționează să prelungească pe termen nedeterminat aplicarea acestui impozit și chiar să majoreze cota de impunere la 70-80%", a spus Bădin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În pofida perioadei dificile traversate de producătorii de petrol la nivel mondial ca urmare a prețurilor scăzute ale țițeiului și gazelor, în România, spre deosebire de majoritatea statelor europene, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe construcții speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut. Aceasta este concluzia studiului Deloitte „O imagine de ansamblu asupra redevențelor și impozitelor similare. Sectorul upstream de petrol și gaze în Europa”.
Potrivit experților Deloitte, rata medie efectivă de impozitare în România a crescut de la 15%, în 2014, la 16,9%, în 2015, și la 17,5%, în 2016. Rata efectivă de impozitare a fost calculată ca medie între redevențele și impozitele similare observabile plătite (redevențe de petrol și gaze naturale, impozitul de 60% aplicat la veniturile suplimentare rezultate din de-reglementarea prețurilor la gazele naturale, impozitul de 0,5% aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut și impozitul pe construcții), raportată la veniturile obținute de principalii jucători de pe piața de profil din România - SNGN Romgaz SA (22,5% - rata efectivă de impozitare în 2015 și 21,8% în 2016) și OMV Petrom SA (14,7% - rata efectivă de impozitare în 2015 și 15,9% în 2016).
“Ca urmare a calculelor efectuate, am observat că rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea upstream de gaze naturale are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activității upstream de petrol (i.e., în anul 2015 rata efectivă de impozitare pentru Romgaz, producător în principal de gaze naturale a fost de 22,5%, comparativ cu rata efectivă de impozitare de 14,7% determinată pentru OMV Petrom SA, acesta din urmă având o producție combinată de petrol și gaze naturale). Diferența dintre cele două se datorează, în principal, impozitului suplimentar aplicabil gazelor naturale”, relevă raportul Deloitte.