Guvernul are în vedere instituirea unei scheme de ajutor de minimis, în valoare totală de 140 miioane lei, pentru sectorul cultural independent, în vederea finanţării nerambursabile a sectorului cultural independent în perioada 2022-2023. Valoarea totală a schemei se ridică la 140 milioane lei, iar de granturile schemei ar putea beneficia 6.000 de operatori culturali a căror activitate a fost afectată negativ de răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Guvernul arată că, potrivit studiului „Tendințe ale consumului cultural în pandemie – ediția II”, realizat de către Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în cursul anului 2020 față de anul 2019, consumul de activități culturale a suferit o diminuare drastică, scăderea situându-se între 51,1% și 97,7%, cele mai afectate activități culturale fiind spectacolele de muzică, divertisment și teatru în spații închise.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform aceluiași studiu, perspectivele de remediere a situației în anul 2021 față de anul 2019 se situau pe un trend negativ, cu o medie de diminuare de 53,83% în ceea ce privește spectacolele de muzică, divertisment și teatru în spații închise.
”În perioada 2020-2021 au existat ințiative ale Ministerului Culturii de sprijinire a sectorului cultural, dar care nu au fost concretizate din cauza lipsei resurselor bugetare”, mai arată Executivul.
Astfel, adoptarea unei măsuri de natură economică prin inițierea și implementarea unei scheme de ajutor de minimis, având ca obiectiv susținerea operatorilor culturali a căror activitate a fost afectată negativ de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă, reprezintă o acțiune esențială pentru a atenua aceste efecte negative asupra sectorului cultural, luând în considerare că impactul activității sectoarelor cultural-creative din România, în condiții normale, reprezintă aproximativ 3,6% din PIB, mai arată guvernanții.
CITEȘTE ȘI Începe modernizarea Gării de Nord, așteptată de mulți ani. Investiție de peste 100 milioane euroBugetul schemei este 140 milioane lei credite de angajament și credite bugetare. Sursa bugetară este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii.
Perioada de valabilitate a Schemei în care vor fi acordate ajutoare de minimis este de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministrului Culturii de aprobare a prezentei Scheme până la data de 30 iunie 2023.
Data până la care se vor efectua plățile ajutorului de minimis este cel târziu 31 decembrie 2023, în limita creditelor bugetare.
Plata către beneficiar se va efectua în două tranșe. Prima tranșa nu va depăși 50% din valoarea grantului eligibil.
Intensitatea ajutorului care va fi acordat fiecărui beneficiar este de maximum 100%, aplicată la grantul calculat.
CITEȘTE ȘI FOTO ANAF avertizează cu privire la o nouă campanie de mesaje falseBeneficiarii măsurii de finanţare
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt întreprinderile care au personalitate juridică, sunt legal înregistrate în România și se încadrează în una dintre următoarele categorii:
(a) societăți înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
(b) organizații neguvernamentale, constituite în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau a Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii aprobată prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
(c) și desfășoară activități conform următoarelor coduri CAEN:
Sunt eligibile următoarele cheltuieli:
(a) obligaţiile fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, definit potrivit art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal, existente la momentul acordării grantului, care vor fi achitate cu prioritate în cadrul perioadei de 6 luni de la data acordării ajutorului de minimis.
(b) din grantul acordat, beneficiarii pot achita obligaţii fiscale şi alte creanţe bugetare care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de minimis şi până la expirarea perioadei de 6 luni de la data primei plăți.
(c) orice cheltuieli efectuate și înregistrate în contabilitatea beneficiarului într-o perioadă de maximum 6 luni de la data acordării ajutorului de minimis;
Nu sunt eligibile cheltuielile deja compensate prin intermediul altor ajutoare de stat/de minimis sau alte finanțări nerambursabile din surse publice acordate beneficiarului.
Taxa pe valoarea adăugată este eligibilă numai dacă aceasta nu se poate recupera. În cazul în care TVA poate fi dedusă doar parțial, numai partea care nu poate fi recuperată este eligibilă.
CITEȘTE ȘI RyanAir profită și preia o cursă Blue Air din RomâniaGuvernul arată că granturile acordate în cadrul acestei scheme de minimis vor contribui la susținerea activității a aproximativ 6.000 de operatori culturali.
Indiferent de tipul cheltuielii, beneficiarul are obligația menţinerii activităţii pentru care a obţinut finanţare cel puţin 6 luni, de la data primei plăți. Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni.