Prin excepție de la prevederile de înghețare a angajărilor în sistemul bugetar, Parlamentul, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, va putea angaja personal pe posturi vacante sau temporar vacante, iar instituțiile și autoritățile publice vor putea angaja personal cu contract individual de muncă pe durată determinată, pe posturi în afara organigramei, pentru activități în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene, a decis coaliția de guvernământ.
De ce este important: Guvernul a suspendat ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din instituțiile și autoritățile publice și instituțiile publice locale, începând cu data de 1 iulie până la 31 decembrie 2022. Prin excepție s-a permis ocuparea posturilor vacante, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, în cazul ministerelor Dezvoltării și Educației.
De asemenea interesant: Nu mai devreme de săptămâna trecută, Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a eliminat majorarea cu 25%, de la 1 noiembrie, a indemnizațiilor parlamentarilor, dar a menținut majorarea pentru primari și viceprimari. În acest mod vor fi majorate și salariile personalului din autoritățile locale, care se calculează în funcție de limita salarizării viceprimarului.
Acum, PSD, PNL și UDMR au amendat și adoptat, prin vot final în Camera Deputaților, ordonanța de urgență prin care Guvernul Ciucă a instituit suspendarea, acordând dreptul de a angaja personal nou în cadrul Parlamentului.
Astfel, prin excepție de la prevederile Guvernului, se pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaților și Senatului, indiferent de data vacantării acestora, cu justificarea necesității și încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget, prin memorandum aprobat de Biroul permanent al fiecărei camere a Parlamentului.
”Prevederea este necesară, având în vedere necesitatea menținerii unui flux de activitate constant în scopul realizării prerogativelor constituționale ale Parlamentului”, susține puterea.
Totodată, prin aceeași excepție, coaliția de guvernământ a stabilit că ”în cadrul instituțiilor și/sau autorităților publice poate fi încadrat personal cu contract individual de muncă pe durată determinată, pe posturi în afara organigramei, prin act administrativ al conducătorului instituției”, în conformitate cu dispozițiile art.16 alin.(10) – (106 ) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv personal pentru proiecte finanțarte din fonduri europene.
”Angajarea personalului prevăzut la alin. (10) se face cu scopul de a desfășura exclusiv activități în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene, conform prevederilor contractului/acordului/ ordinului de finanțare semnat de către instituția beneficiară cu autoritatea finanțatoare și în limita sumelor alocate”, arată autorii amendmanetelor, lideri ai coaliției de guvernământ.
Pentru a intra în vigoare, modificările mai trenbuie promulgate de șeful statului.