Primarul Capitalei, Nicușor Dan vine cu precizări, după ce Tribunalul București a dispus suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General Nicușor Dan, prin care se intenționa demolarea clădirii, el arătând că a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului. Edilul anunțul că va exercita recurs la Curtea de Apel București.
”O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă”, spune primarul Capitalei, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nicușor Dan arată că a emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013.
”Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate”, spune el.
Potrivit lui Nicușor Dan, ”Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare”.
”A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare. Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive”, spune primarul.
Nicușor Dan arată că, evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea, ”însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”.
Reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza anunță, luni seară, că Tribunalul București a dispus suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General Nicușor Dan, prin care se intenționa demolarea clădirii. Totodată, aceștia anunță că au depus o plângere penală pe numele primarului Nicușor Dan.
Reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza din centrul Capitalei au anunțat luni că Tribunalul București a dispus suspendarea Dispoziției primarului General Nicușor Dan prin care se intenționa demolarea abuzivă a clădirii Cathedral Plaza.
În opinia acestora, Tribunalul confirmă astfel argumentele proprietarului clădirii, în sensul că procedura de reautorizare demarată are, în mod firesc, prioritate.
Proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza anunță public că a înregistrat și o plângere penală împotriva lui Nicușor Dan pentru abuz în serviciu și alte fapte conexe în legătură cu dispoziția de desființare a clădirii de birouri emisă de acesta. Proprietarul va solicita în instanța civilă, atât de la Municipiul București, cât și de la Nicușor Dan personal, daune echivalente valorii investițiilor sale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Jan Van Geet, proprietarul VGP, încheie în România una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului„Abuzul actual al primarului general Nicușor Dan ne forțează să luam atitudine și să luptăm cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja clădirea. Am decis în același context să înaintam mai multe petiții formalizate către autoritățile publice din România cu atribuții în acest conflict pentru că toate aceste instituții și autorități au susținut și au făcut posibil proiectul Cathedral Plaza, fiind obligate să intervină pentru a preîntâmpina un dezastru atât legal cât și faptic”, au adaugat reprezentanții companiei.
"Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii", spunea edilul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avocatul Cosmin Savu-Cristescu, care tocmai a lansat o companie de investiții imobiliare alături de Dan Șucu, își consolidează poziția în zona Petrom City prin achiziția a două terenuri cu potențial de peste 400 de apartamenteAmplasat la intersecția străzilor General Henri Berthelot și Luterană, imobilul are 4 nivele subterane, parter și 18 etaje și o suprafață totală desfășurată de aproximativ 25.000 metri pătrați.
În toamna 2015, Curtea de Apel Ploiești a admis apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB) prin care a solicitat anularea sentinței civile din 15 aprilie 2015 a Tribunalului Dâmbovița.
Tribunalul Dâmbovița a suspendat atunci temporar, la 15 aprilie, executarea unei hotărârii din 2012 prin care aceeași instanță a dispus obligarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să emită decizia de desființare a clădirii Cathedral Plaza.
ARCB anunțase că a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală în cazul primarului Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, precum și a unor angajați ai Primăriei Capitalei, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior".