Guvernul derulează în prezent un amplu proces de analiză a cheltuielilor administrative, fiind deja găsite 40 de măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor pentru fiecare minister în parte, inclusiv prin reorganizări/descentralizări. Guvernul vrea să aplice măsurile de reducere a cheltuielilor la prima rectificare bugetară din acest an, gândită pentru finalul lunii iulie - începutul lunii august, cheltuielile aflate pe lista reducerilor incluzând cele pentru utilități, parcul auto, achiziții publice sau deplasările angajaților statului, relevă un document redactat în Guvern și aflat în posesia Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De ce este important: Guvernul se confruntă cu o presiune foarte ridicată pe buget și în acest an, din cauza creșterii alarmante a unor cheltuieli cum sunt cele cu salariile din sectorul public. În acest context, pentru a face rost de bani, Guvernul încearcă să taie toate cheltuielile la care consideră că poate renunța. Deficitul este estimat pentru acest an la 2,8%, iar preocuparea Guvernului este ca acesta să nu depășească 3% din PIB, nivel considerat un indicator de alarmă inclusiv pentru Comisia Europeană și piețele financiare.
Ordonatorii principali de credite sunt miniștrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, conducătorii altor autorități publice și conducătorii instituțiilor publice autonome. Conducătorii instituțiilor publice cu personalitate juridică din subordinea/coordonarea ordonatorilor principali de credite sunt ordonatori secundari sau terțiari de credite, după caz.
De exemplu, Ministerul Finanțelor este ordonator principal de credite, ANAF - subordonată ministerului - este ordonator secundar, iar direcțiile regionale ale ANAF au statut de ordonator terțiar.
Documentul relevă acum că la nivelul Guvernului au fost organizate întâlniri cu ministere pentru identificarea de "măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor pentru fiecare minister în parte".
În cadrul acestor întâlniri, au fost identificate 40 de măsuri de eficientizare, clasificate în următoarele categorii:
- reorganizare/descentralizare,
- managementul cheltuielilor publice,
- achiziții publice,
- cheltuieli cu calitatea de membru a entității publice la organisme internaționale și cu participarea la convenții,
- cheltuieli cu utilitățile,
- cheltuieli cu parcul auto,
- reducerea efortului administrativ prin renunțarea la documente pe suport hârtie,
- creșterea veniturilor și consolidarea activităților pentru atragerea de fonduri europene.
Măsurile finale urmează să fie stabilite în luna iulie.
"Este demarat un amplu proces de analiză a cheltuielilor administrației publice la nivel de ordonatori principali, secundari și terțiari de credite, cu termen de finalizare iulie 2019, urmărindu-se ca măsurile identificate pentru reducerea cheltuielilor să poată fi implementate cu ocazia primei rectificări bugetare din acest an", potrivit documentului Guvernului.
CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a urcat în aprilieSemnale că Guvernul strânge cureaua
Fostul ministru al Culturii din Guvernul Cioloș Vlad Alexandrescu, actual senator și membru USR, a prezentat un document prin care a susținut că Guvernul PSD-ALDE pregătește concedieri și tăierea salariilor din sectorul public.
Alexandrescu a spus că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a trimis tuturor instituțiilor publice din țară o notificare prin care cere "reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale".