ONG-urile și unitățile de cult care furnizează servicii sociale vor putea primi 3,5% din impozitul pe venit datorat de contribuabili pentru salarii și pensii, față de 2% în prezent, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor. În cazul entităților non-profit și unităților de cult care nu sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, cota va rămâne la 2%.
De ce este important: ONG-urile au solicitat creșterea cotei din impozit cu care pot fi susținute de contribuabili, pentru a compensa reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Multe dintre ONG-urile care ar fi rămas cu bani mai puțini derulează proiecte sociale prin care ajută, de exemplu, categorii de persoane vulnerabile, suplinind în multe cazuri chiar lipsa unei implicări adecvate a statului.
Mai este important: Diferențierea între ONG-urile și unitățile de cult care furnizează servicii sociale și celelalte tipuri de entități non-profit ar putea determina un număr mai mare de ONG-uri să se implice în astfel de proiecte.
CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei vrea să lanseze un smartphone compatibil cu tehnologia Blockchain"Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume pentru susținerea entităților non-profit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii, sumă reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul din salarii și asimilate salariilor, din pensii, din venitul net anual impozabil, precum și câștigul net anual impozabil, din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar. În cazul entităților non-profit și unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii, cota ce poate fi distribuită este de 3,5% din impozitul pe venit datorat", notează Ministerul Finanțelor în nota de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara, marți, 6 martie, că, până la finele lunii, Guvernul va majora această cotă de la 2% la 3,5%, subliniind că premierul Dăncilă a avut întâlniri cu asociații și ONG-uri din domeniul asistenței sociale sau sănătății care i-au ridicat această problemă. Majorarea cotei este cerută de ONG-uri ca urmare a reducerii cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%.
Doar cu câteva zile înainte de declarația ministrului Finanțelor, însă, respectiv vineri, 2 martie, Guvernul, sub semnătura premierului Viorica Dăncilă, transmitea Parlamentului că nu susține proiectul de majorare la 3,5% a cotei direcționate din impozit către ONG-uri. Motivul invocat a fost chiar impactul bugetar pentru 2018, care a fost calculat la 157 milioane lei.