Cum recomandă ANAF firmelor să evite neconcordanțele care le duc la split TVA

Cum recomandă ANAF firmelor să evite neconcordanțele care le duc la split TVA
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 feb 2018

Firmele ar trebui să își consulte des Spațiul Privat Virtual (SPV) sau să treacă periodic pe la ANAF pentru a evita neconcordanțele la plata TVA din cauza cărora pot fi incluse obligatoriu în mecanismul de plată defalcată a TVA, avertizează Fiscul, în contextul în care, de la începutul lunii martie, firmele cu datorii la TVA de peste 60 de zile și mai mari de anumite plafoane vor fi, pentru prima dată, obligate să aplice split TVA.

"În acest sens, vă recomandăm să verificați permanent situația dumneavoastră fiscală, fie utizând Spațiul Privat Virtual, fie prin prezentarea la sediul organului fiscal, în vederea preîntâmpinării neconcordanțelor sau remedierii acestora în timp util pentru a evita situațiile în care veți fi încadrat din oficiu la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA", este mesajul ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News

În situația în care, în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, nu sunt achitate obligațiile fiscale restante reprezentând TVA, atunci, începând cu data de 1 a celei de a doua luni următoare celei în care a fost împlinit acest termen, firmele vor fi înscrise în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA.

EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem

Obligația de a deschide și utiliza cel puțin un cont de TVA, începând cu data de 1 a celei de-a doua luni următoare celei în care a fost îndeplinit termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadență, revine persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, pentru încasarea și plata TVA și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA, pentru încasarea TVA,  care, începând cu 1 ianuarie 2018, înregistrează obligații fiscale reprezentând TVA, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.

Fiscul a lansat anul trecut Spațiul Privat și pentru firme, după ce pentru persoane fizice a fost introdus cu mai mulți ani înainte. ANAF intenționează să dezvolte SPV și să îi acorde o importanță tot mai mare în comunicarea cu plătitorii de taxe.

Uniunea Europeană va da statelor membre o mai mare libertate în a reduce TVA CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană va da statelor membre o mai mare libertate în a reduce TVA

Sistemul de plată defalcată a TVA este aplicat de la 1 octombrie, însă doar opțional, iar numărul firmelor care au ales voluntar să aplice a fost destul de redus, de ordinul câtorva sute.

Primele companii sunt obligate să intre în sistemul de plată defalcată a TVA de la începutul lunii februarie, când sunt introduse în acest mecanism firmele intrate în insolvență în luna ianuarie. Această primă serie, din februarie, va fi urmată în martie de un val mai mare, în rândul cărora se află companiile aflate în insolvență la finele lunii decembrie și cele cu datorii la TVA tot în ultima lună a anului trecut.

Începând cu 1 ianuarie 2018, plata defalcată a TVA este aplicată numai asupra unor categorii de agenți economici, notează Ministerul Finanțelor într-un document în care trece în revistă cazurile în care firmele vor fi introduse obligatoriu în mecanismul split TVA.

Anunțul Fiscului îl puteți vedea aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
split tva
firme
companii
spv