Guvernul a adoptat astăzi ordonanța de urgență prin care rectifică situația plății contribuțiilor sociale în cazuri de concediu medical, după ce la finalul anului trecut a schimbat modalitatea de calcul a acestor contribuții, generând situații în care viitoarele mame au venituri mai mici. Conform proiectului actualizat și prezentat acum de Profit.ro, Executivul introduce un nou mod de calcul astfel încât să plafoneze nivelul contribuțiilor sociale, iar veniturile persoanelor în concediu medical sau maternal să nu scadă de la 1 ianuarie 2018. Totodată, pentru prima jumătate a acestui an, stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concediu medical va fi de 1 lună, și nu de 6 luni, în ultimul an calendaristic anterior lunii pentru care este acordat concediul.
Până la acel moment, Codul Fiscal stabilea că, pe perioada în care șomerii beneficiază de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cu excepția cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut.
CITEȘTE ȘI Aproape 80% dintre români au dificultăți legate de plata costurilor pentru educație, printre cele mai mari procente din UETotodată, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale a fost majorat atunci de la 1 lună la 6 luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.
Conform ordonanței avizate acum de Guvern și actualizate, prin derogare de reglementările adoptate anul trecut, în primul semestru al anului 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale, inclusiv indemnizații maternale și de îngrijire a copilului bolnav, va fi de 1 lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical sau indemnizația.
Proiectul de ordonanță a fost actualizat în scopul unei formulări mai clare, dar modul de calcul al contribuției de asigurări sociale a rămas la fel ca în prima variantă a ordonanței prezentată de Profit.ro.
Guvernul a decis însă, în ședință, să prelungească perioada inițială de derogare de la normele în vigoare pentru concediul maternal, derogare care inițial era de 6 luni, aceasta fiind majorată la 9 luni.
Astfel, cuantumul contribuției nu va putea depăși nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din câștigul salarial mediu brut pentru 2017, corespunzător zilelor de concediu, în cazul persoanelor care, până la 1 iulie, se află sau intră în concediu medical, sau pentru femeile care, până la 1 octombrie 2018, urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie, respectiv concediu de îngrijire a copilului bolnav sau de risc maternal, până la terminarea acestora.
Prin urmare, obligațiile declarate aferente lunii ianuarie 2018, în cazul persoanelor care se află sau intră în concediu maternal oricând în perioada 01 ianuarie 2018 - 30 septembrie 2018, se plafonează la nivelul contribuției de asigurări sociale datorate, astfel încât venitul net realizat după 01 ianuarie 2018 să nu fie mai mic decât cel realizat anterior.
În cazul persoanelor care au primit indemnizații mai mici până la data adoptării ordonanței, angajatorii vor fi obligați să depună declarații rectificative și să plătească diferența beneficiarilor de indemnizații până la 31 martie.