DOCUMENT Consultanții, avocații și experții contabili vor risca amenzi de până la 100.000 de lei dacă nu vor raporta la ANAF aranjamente transfrontaliere vizând avantaje fiscale

DOCUMENT Consultanții, avocații și experții contabili vor risca amenzi de până la 100.000 de lei dacă nu vor raporta la ANAF aranjamente transfrontaliere vizând avantaje fiscale
scris 9 ian 2020

Consultanții fiscali, avocații, experții contabili și consultanții financiari vor fi obligați să raporteze ANAF informații cu privire la aranjamente transfrontaliere care ar putea fi utilizate de companii în scopul obținerii unor avantaje fiscale, cum ar fi transferul profiturilor către regimuri fiscale mai favorabile, diminuarea impozitului datorat, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor pentru transpunerea unei directive europene. După ce Guvernul va introduce această obligație, ANAF va pregăti un formular prin care să fie declarate informațiile.

România are obligația de a transpune prevederile directivei 2018/822, iar proiectul de ordonanță vizează modificarea Codului de procedură fiscală.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin intermediul prezentului proiect se propune instituirea obligației intermediarilor de a raporta autorităților fiscale informații cu privire la anumite aranjamente transfrontaliere care ar putea fi utilizate în scopul obținerii unor avantaje fiscale (transferul profiturilor către regimuri fiscale mai favorabile, diminuarea impozitului datorat etc.). În cuprinsul proiectului se regăsește o definiție a intermediarilor, în această categorie regăsindu-se, dar fără a se limita la aceștia, profesioniști din diferite domenii, cum ar fi consultanți fiscali, avocați, experți contabili, consultanți financiari, precum și entități cu sau fără personalitate juridică, spre exemplu instituțiile financiare, etc", potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Statele membre au posibilitatea de a stabili situațiile derogatorii de la obligativitatea raportării de care pot beneficia intermediarii care, potrivit legislației naționale, trebuie să asigure secretul profesional. În acest sens, potrivit prezentului proiect de act normativ intermediarii care, potrivit legii, pot invoca un privilegiu profesional, raportează informațiile referitoare la un aranjament transfrontalier raportabil numai în măsura în care nu sunt avute în vedere informații de care aceștia iau la cunoștință în cursul evaluării situației juridice a clientului în cadrul unor proceduri judiciare sau al îndeplinirii obligației de apărare sau de reprezentare a clientului în proceduri judiciare. Prin excepție de la situația menționată anterior, obligația de raportare este impusă tuturor actorilor care sunt implicați în conceperea, comercializarea, organizarea sau gestionarea implementării unui aranjament transfrontalier raportabil, precum și celor care oferă asistență sau consiliere în acest scop.

DOCUMENT Finanțele elimină 45% din posturile de conducere de la Antifraudă. O reorganizare a alocării de posturi în ANAF elimină 150 de posturi de conducere și 2.000 de posturi de execuție, după cum a anunțat deja ministrul Cîțu CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele elimină 45% din posturile de conducere de la Antifraudă. O reorganizare a alocării de posturi în ANAF elimină 150 de posturi de conducere și 2.000 de posturi de execuție, după cum a anunțat deja ministrul Cîțu

Pe de altă parte, în cazul în care contribuabilul concepe și implementează singur o schemă transfrontalieră, obligația de raportare îi este transferată contribuabilului care beneficiază de un aranjament fiscal transfrontalier și care i-ar putea genera un avantaj fiscal.

În vederea îndeplinirii obligației de raportare, intermediarii sau contribuabilii, după caz, trebuie să declare autorităților fiscale doar acele aranjamente transfrontaliere care prezintă anumite caracteristici și elemente ce oferă indicii cu privire la evitarea obligațiilor fiscale sau la obținerea unui avantaj fiscal. Aceste caracteristici sunt denumite semne distinctive și se referă, în principal, la transferuri intra-grup de active necorporale greu de evaluat, achiziționarea de companii care înregistrează pierderi și utilizarea pierderilor pentru reducerea obligațiilor fiscale, conversia veniturilor în capital sau în categorii de venituri scutite de la plata impozitelor, etc.

Totodată, proiectul prevede faptul că printr-un ordin al președintelui ANAF urmează să fie aprobat modelul formularului prin intermediul căruia intermediarii sau contribuabilii iși vor îndeplini obligația de raportare. Mai mult decât atât, în vederea detalierii aspectelor referitoare la modul de aplicare a prevederilor referitoare la tipurile de semne distinctive pe care intermediarii sau contribuabilii relevanți le utilizeaza în vederea stabilirii caracterului raportabil al aranjamentelor transfrontaliere, ANAF urmează să elaboreze un ghid.

De asemenea, actul normativ prevede și stabilirea unor sancțiuni pentru încălcarea obligațiilor de raportare în vederea creșterii gradului conformării voluntare atât a contribuabililor cât și a intermediarilor. În ceea ce privește stabilirea cuantumului sancțiunilor, acesta este la latidunea fiecărui stat membru, însă norma europeană recomandă ca acestea să fie eficiente, proporționale și disuasive.

CONFIRMARE Ministerul Finanțelor recunoaște că a majorat ilegal nivelul accizelor. Guvernul discută o ordonanță care permite actualizarea accizelor cu rata inflației până pe 31 decembrie CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ministerul Finanțelor recunoaște că a majorat ilegal nivelul accizelor. Guvernul discută o ordonanță care permite actualizarea accizelor cu rata inflației până pe 31 decembrie

Sancțiuni

  • amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei - neraportarea ori raportarea cu întârziere de către intermediarii sau contribuabilii relevanți;
  • amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei - raportarea de informații incorecte sau incomplete de către intermediarii sau contribuabilii relevanți;
  • amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei - neîndeplinirea de către intermediar a obligației de notificare a altui intermediar sau a contribuabilului relevant.

Pentru a dezvolta o politică mai cuprinzătoare, ulterior raportării informațiilor de către intermediari, urmează împărtășirea acestora, de către autoritățile fiscale, omologilor lor din alte state membre.

Prin urmare, odată cu transpunerea Directivei se urmărește extinderea domeniului de aplicare al schimbului automat de informații asupra aranjamentelor transfrontaliere, informațiile astfel obținute ajutând la consolidarea măsurilor pe care statele membre le pot lua în vederea prevenirii și combaterii practicilor fiscale agresive, cât și la crearea unui sistem de impozitare transparent.

Puteți descărca aici Proiectul de ordonanță, Nota de fundamentare și Tabelul de concordanță cu directiva.

viewscnt
Afla mai multe despre
consultanti fiscali
avocati
experti contabili
anaf
ministerul finantelor