Valoarea totală a amenzilor aplicate în 2019, în urma controalelor derulate de Inspecția Muncii, a fost de 127,1 milioane lei, cea mai mare parte a sumei reprezentând sancțiuni pentru muncă nedeclarată. Pentru 2020, inspectorii de muncă vor continua controalele pentru combaterea muncii la negru, dar vor verifica și protecția muncitorilor de pe șantiere, condițiile de muncă în transportul rutier, precum și în creșe și grădinițe, activitățile de mediere a angajărilor în străinătate sau de angajare a zilierilor.
Din suma totală a amenzilor aplicate, 94 milioane lei au constituit sancțiuni pentru muncă nedeclarată, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii.
Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 71.748 controale, din care 67.632 pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, fiind aplicate, în total, 23.893 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor a a fost de 108,5 milioane de lei, din care 94.100.000 lei pentru muncă nedeclarată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 49.525 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 18,5 milioane lei. Numărul total de sancțiuni contravenționale aplicate a fost de 70.589, fiind dispuse 231 opiri din funcțiune a unor echipamente de muncă neconforme, care reprezentau risc de accidentare, iar în 227 de cazuri, au fost dispuse sistări ale activității.
Pentru 2020, inspectorii de muncă și-au programat o serie de controale, inclusiv privind condițiile de muncă în transportul rutier, în creșe și grădinițe, precum și de verificare a activităților de mediere a angajărilor în străinătate sau de angajare a zilierilor.
Vor continua controalele privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, industria lemnului, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi de pe litoral, unităţi care desfăşoară activitate pe timpul nopţii (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, jocuri de noroc, unităţi de comerţ cu program non-stop, unităţi distribuţie carburant), colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii.
Inspectoratele teritoriale de muncă vor desfășura o campanie națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
Angajatorii vor fi verificați și în privința modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier, respectiv privind timpul de muncă şi de odihnă ale conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională.
CITEȘTE ȘI Ajunși la guvernare, liberalii nu sunt amatori de reforme: Guvernul Orban nu susține proiecte vizând încuviințarea popririlor ANAF, interpretarea legilor neclare în favoarea contribuabilului sau de transparentizare a achizițiilor publiceInspectorii de muncă vor controla și respectarea prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Astfel, vor fi urmărite identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare si a procedurii de înregistrare, de către persoanele juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate și conştientizarea acestora cu privire la modalitățile de aplicare și la obligativitatea respectării prevederilor legale incidente.
O altă campanie de controale a Inspecției Muncii va viza verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă (timpul de muncă și de odihnă, drepturi salariale) în creșe, grădinițe, afterschool.
De asemenea, controalele vor avea în vedere și modulu de respectare de către angajatori a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
PLANUL CU TOATE ACȚIUNILE DE CONTROL PLANIFICATE DE INSPECȚIA MUNCII PENTRU 2020