În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, potrivit datelor INS, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor. Astfel, doar doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere față de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievați spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câștigă (în creștere față de 51% în 2018).
Corelația acestor informații sugerează o înclinație spre consum a populației, ceea ce face Pilonul II de pensii private cu atât mai important pentru protecția financiară viitoare a românilor. De altfel, doar 11% dintre salariații cu venituri peste medie reușesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie.
Datele reies din sondajul de opinie reprezentativ la nivel național derulat de către institutul ISRA Center la solicitarea APAPR în perioada octombrie-noiembrie 2019.
Sondajul ISRA a vizat populația urbană ocupată (cu loc de muncă), cu vârstă între 20 și 55 de ani și venituri peste medie, mărimea eșantionului fiind de 1.147 de repondenți intervievați față în față (metoda CAPI), sondajul având o marjă de eroare mai mică de 2,9%.
CITEȘTE ȘI ASF vrea să modifice legislația secundară Pilon 2 - elimină posibilitatea transferului la sistemul public de pensii, comisionul achitat de administratori Casei de Pensii va fi redus cu 80%, iar rentabilitatea fondurilor - calculată pe 5 ani"Fondurile de pensii private de Pilon II au înregistrat în 2019 cele mai bune performanțe investiționale din ultimii 9 ani, iar rezultatele cumulate pe toată perioada de funcționare arată că acestea chiar sunt o soluție de protecție a populației împotriva sărăciei. Pilonul II în România a funcționat în primul rând în beneficiul participanților, în pofida climatului legislativ instabil, producând randamente foarte bune în condiții de risc redus și cu costuri de funcționare extrem de competitive. Coroborând datele sondajului ISRA și informațiile statistice ale ASF și APAPR, reiese faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru vasta majoritate a populației țării. Acest lucru face din menținerea și consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui îmbrățișat de orice administrație politică, pentru că oamenii încep să înțeleagă beneficiile aduse de Pilonul II", a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.
Datele prezentate de APAPR arată că în 2019 randamentul investițional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii 9 ani, de 11,8%.
Media anualizată pe toată perioada de funcționare de aproape 12 ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%, câștigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanților fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde de euro aflate în prezent în administrare.
Datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) valabile pentru finele lunii septembrie 2019 arată că valoarea contului personal pentru cei 7,4 milioane de participanți la Pilonul II este puternic influențată de durata de participare la fondurile de pensii.
CITEȘTE ȘI Pilonul II - pensii private a avut în 2019 cel mai bun randament din ultimii 9 aniDacă participanții intrați în sistem în ultimii 5 ani (de regulă foarte tineri și aflați la primele locuri de muncă) au acumulat în medie sume între 1.400 și 4.700 de lei, pentru participanții cu mai mult de 10 ani de contribuții valoarea medie a contului era anul trecut de peste 19.000 de lei.
Un număr de 2,1 milioane de participanți la Pilonul II de pensii private dețin peste 10.000 lei în conturile personale din fondurile de pensii, potrivit datelor prezentate de APAPR. De asemenea, economiile a peste 850.000 de români au depășit suma de 20.000 de lei în contul lor de pensie administrată privat.
Un studiu independent realizat de CFA România în decembrie 2019 arată importanța pe care mărimea contribuției o are pentru valoarea viitoare a pensiei private.
3 din 4 români cred că Pilonul II ar trebui menținut
După aproape 12 ani de funcționare a sistemului de pensii obligatorii private, două treimi dintre români cred că Pilonul II de pensii este o idee bună, iar trei sferturi spun că Pilonul II ar trebui menținut.
Nivelul de satisfacție al românilor privind administrarea Pilonului II este în creștere la nivelul principalilor indicatori (acces la informație, claritatea informației, costurile de administrare). 45% spun că au multă și foarte multă încredere în sistemul de pensii private.
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în noiembrie, active de 60,09 miliarde de lei, în creștere cu 26,48%"În general, participantii Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că Pilonul II este o idee bună care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru Pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR", a afirmat Monica Alexandru de la ISRA Center, sociologul care a condus sondajul ISRA.
Jumătate de milion dintre români contribuie la Pilonul III de pensii private facultative
Anul 2019 a adus evoluții favorabile și în rândul Pilonului III de pensii private facultative, care a depășit în premieră nivelul de 500.000 de contributori. Nivelul anual al contribuțiilor virate de participanți la fondurile facultative a atins în 2019 un nivel record absolut, suma fiind de peste 343 milioane de lei, cu 15% mai mult decât în 2018.
Sondajul ISRA a vizat și acest sistem, unde doar 41% dintre repondenți cunosc că au posibilitatea de a contribui pe cont propriu la o pensie facultativă și 18% cunosc posibilitatea ca angajatorul să le platească o astfel de contribuție ca parte a pachetului de beneficii salariale. Dintre cei intervievați, 7,3% s-au declarat interesați de acest sistem și spun că sunt șanse mari să acceseze o pensie facultativă în următorul an.
CITEȘTE ȘI Activele fondurilor de pensii facultative au trecut de 2,47 miliarde de leiAsociația pentru Pensiile Administrate Privat din România este o organizație profesională, înființată pentru a proteja interesele, a promova și a dezvolta colaborarea și cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România.
Cu 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private și 3 bănci depozitare), asociația are reprezentativitate de 100% pe piața pensiilor private.
APAPR este afiliată la federația europeană de profil, PensionsEurope.