ANAF urmează să-și dezvolte un sistem informatic “e-Popriri”, care va face posibilă ridicarea rapidă a poprilor instituite de ANAF pe conturile bancare ale firmelor și populației cu datorii către stat. “e-Popriri” va fi utilizat Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare și va viza schimbul de informații intre ANAF, organele fiscale centrale competente și instituțiile de credit, în ceea ce privește înființarea, suspendarea, continuarea și ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Totodată, Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare va dobândi calitatea de organ de executare silită.
Sistemul informatic e-Popriri va avea drept scop:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- gestionarea centralizată a informațiilor rezultate ca urmare a înființării popririlor de către organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea și ridicarea popririlor generate prin intermediul aceastui sistem informatic, inclusiv actualizarea sumelor rămase de recuperat, pentru care subzistă poprirea înființată;
- centralizarea datelor la nivel național, astfel încât informațiile deținute de părțile implicate, ANAF și instituțiile de credit, să fie în concordanță;
- facilitarea extragerii unor rapoarte, la nivel central, privind stadiul sumelor aferente popririlor înființate.
Înființarea/ridicarea, cu operativitate, a popririi asupra conturilor bancare deschise de către debitori la bănci presupune ducerea la îndeplinire a acesteia pe cale electronică, astfel încât să se asigure realizarea executării silite în condiții cât mai avantajoase, ținând seama atât de interesul legitim și imediat al administrației fiscale, cât și de drepturile si obligațiile debitorului urmărit.
Astfel, ținând cont de prevederile art.220 din Codul de procedură fiscală, dar și de necesitatea comunicării actelor de executare silită către instituțiile de credit, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, este necesar ca Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare să aibă calitatea de organ de executare silită, potrivit ANAF.
Proiectul de ordin de președinte ANAF poate fi văzut aici, iar referatul de aprobare aici.
"Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit. Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintă și faptul că nu mai este necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare. ANAF și-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silită", transmitea ANAF la momentul respectiv.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul taxă pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, majorarea accizei la țigarete și reduceri de posturi - surseDe asemena, ANAF a pus în dezbatere un proiect de ordin de președinte pentru a majora semnificativ plafoanele sub care nu pune poprire pe conturile bancare.