DOCUMENT ANAF introduce SAF-T pentru toate firmele

DOCUMENT ANAF introduce SAF-T pentru toate firmele
scris 10 iun 2019

ANAF va introduce până la finele anului 2020, pentru toți operatorii economici, SAF-T (fișier standard internațional de audit), potrivit unui document analizat de Profit.ro. ANAF a reușit să acceseze fonduri UE pentru acest proiect, astfel că din valoarea totală de 84,7 milioane lei (cca 18 milioane euro), 71,1 milioane lei (cca 15 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile UE, iar 13,57 milioane lei (cca 3 milioane euro) reprezintă cofinanțare adusă de ANAF. Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunțat recent, dar fără detalii, că ANAF vrea să implementeze "în perioada imediat următoare" SAF-T în sistem pilot pentru marii contribuabili.

FOTO Best Tools, importator și distribuitor de echipamente profesionale ale unor lideri, intră în topul jucătorilor de profil CITEȘTE ȘI FOTO Best Tools, importator și distribuitor de echipamente profesionale ale unor lideri, intră în topul jucătorilor de profil
Urmărește-ne și pe Google News

SAF-T este un standard international de schimb de date între companii și autoritățile fiscale pe cale electronică. Practic, înseamnă că firmele pun la dispoziția Fiscului informații, iar acesta le monitorizează și apreciază dacă mai sunt sau nu necesare controale, inclusiv pentru rambursări de taxe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De ce este important: Introducerea SAF-T ar simplifica mult relația firmelor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să trimită oameni în control la firme. În urma acestor verificări preliminare de la distanță, ANAF ar putea lămuri rapid unele neclarități și să restrângă astfel numărul de firme la care trebuie să meargă în control, eliminând astfel o parte din controale. Introducerea SAF-T a fost anunțată ca intenție în mai multe rânduri până acum, dar fără demersuri concrete, și a fost cerută "cât mai grabnic" de mediul de afaceri și de consultanții fiscali. "Facturarea electronică și SAF-T,  ar fi soluții de digitalizare ce ar avea potențialul de a ușura povara administrativă a contribuabililor și ar îmbunătăți cooperarea dintre autoritățile fiscale și operatorii economici", afirma recent Daniel Anghel, partener și lider al departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România.

Mai este important: Faptul că ANAF a reușit să obțină fonduri UE nerambursabile pentru acest proiect este un lucru bun prin prisma economiei la buget, dar și a imaginii ANAF. Recent Guvernul a anulat programul de modernizare a ANAF cu bani împrumutați de la BAnca Mondială, după ce acesta a fost blocat fără justificare mulți ani.

După plecarea lui Vâlcov, Teodorovici anulează acordul care subordona ANAF acestuia prin Prognoză CITEȘTE ȘI După plecarea lui Vâlcov, Teodorovici anulează acordul care subordona ANAF acestuia prin Prognoză

Ce prevede proiectul

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității ANAF de a susține inițiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți operatorii economici.

ANAF intenționează ca folosind fonduri UE să implementeze SAF-T (Fișierul Standard de Audit) în vederea reducerii costului conformării pentru societăți, să propună, în intervalul prevăzut, amendarea legislației primare și secundare, precum și să-și pregătească oamenii pentru utilizarea aplicației.

Proiect SAF-T

Proiect SAF-T

Ce a spus noua șefă a ANAF

Mirela Călugăreanu a preluat, în urmă cu o săptămână, pentru a doua oară, postul de președinte ANAF, pe care l-a mai ocupat în trecut, după ce Mihaela Triculescu, numită în ianuarie, a fost demisă. Călugăreanu a mai condus ANAF din vara anului 2017 până în martie 2018, în mandatul Guvernului Tudose. Ea l-a înlocuit pe Bogdan-Nicolae Stan în 2017 și a fost înlocuită, la rândul ei, de Ionuț Mișa, schimbat la începutul acestui an cu Mihaela Triculescu.

DOCUMENT Istoria scutirii de impozit pe salariu a IT-iștilor, una dintre cele mai vechi facilități fiscale românești. Cum justifica Adrian Năstase măsura în urmă cu 18 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Istoria scutirii de impozit pe salariu a IT-iștilor, una dintre cele mai vechi facilități fiscale românești. Cum justifica Adrian Năstase măsura în urmă cu 18 ani

Într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, Călugăreanu a anunțat o serie de măsuri pe care vrea să le implementeze: reducerea numărului de formulare și declarații fiscale pentru persoane juridice, simplificarea Declarației Unice, asistență pentru contribuabili la inițiativa ANAF, introducerea SAF-T pentru marii contribuabili în program pilot, precum și înființarea Direcției Generale de Analiză de Risc.

Referitor la SAF-T, șefa ANAF a spus doar că "în perioada imediat următoare, dorim să implementăm în sistem pilot pentru marii contribuabili un instrument standard de schimb de informații între autoritatea fiscală și contribuabili. Acest sistem de lucru este consacrat la nivelul OECD sub denumiea SAF-T, ceea ce înseamnă fișierul standard de audit".

viewscnt
Afla mai multe despre
saf-t
anaf
ministerul finanțelor
firme
fonduri ue
fonduri nerambursabile