Doar 2% dintre cele 18.000 de firme care aplică split TVA o fac de bunăvoie. Restul au fost obligate de stat să intre în acest mecanism

Doar 2% dintre cele 18.000 de firme care aplică split TVA o fac de bunăvoie. Restul au fost obligate de stat să intre în acest mecanism

Sursa foto:dreamstime.com

scris 19 mar 2018

Mecanismul de plată defalcată a TVA a ajuns în prezent la aproximativ 18.000 de firme, însă în proporție covârșitoare acestea au fost incluse în split TVA cu forța, din cauza restanțelor la TVA sau a stării de insolvență. Guvernul a vrut anul trecut ca sistemul să fie aplicat tuturor firmelor înregistrate în scop de TVA, dar ordonanța a fost ulterior modificată în Parlament, iar numărul de companii vizate a fost redus.

Potrivit informațiilor furnizate de ANAF la solicitarea Profit.ro, la 8 martie, în registrul celor care aplică plata defalcată se aflau 17.990 de contribuabili, din care:

Urmărește-ne și pe Google News
  • contribuabili cu obligații fiscale restante: 10.922;
  • contribuabili aflați sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență: 6.680;
  • contribuabili care au optat pentru aplicarea regimului plata defalcată a TVA, neregăsiți în celelalte două categorii: 388.

Numărul celor care au optat voluntar, de 388, reprezintă doar 2,1% din total. Cele mai multe dintre aceste companii au optat voluntar să intre în sistem anul trecut, la începutul lunii decembrie fiind înscrise 325 de firme.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Distribuția pe județe a firmelor care aplică split TVA poate fi vazută aici

Totalul firmelor înscrise în mecanismul de plata defalcată a urcat puternic în martie, odată cu intrarea în sistem a celor care, la finele anului trecut, se aflau în insolvență sau aveau datorii TVA, pe care nu le-au achitat în ianuarie. Acesta este primul val masiv de firme care intră în noul mecanism.

Pe 1 martie au fost introduse în mecanismul split TVA un număr de 16.071 de firme, iar totalul a ajuns la 16.759, potrivit datelor obținute de Profit.ro. La finele lunii februarie, numărul de firme din split TVA se situa, astfel, la 688.

EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată

Potrivit celor mai recente date disponibile la ANAF, de la finele lunii septembrie, în România erau activi 1,03 milioane de contribuabili persoane juridice și 589.500 cu activități independente. Din totalul de 1,61 milioane, doar 385.000 erau înregistrați în scop de TVA, 355.000 persoane juridice și 30.000 cu activități independente.

Primele firme introduse obligatoriu au fost cele care au intrat în insolvență în luna ianuarie și care ar fi trebuit înregistrate în sistem la începutul lunii februarie. Cele mai multe firme care au intrat în insolvență în prima lună a anului nu au anunțat, însă, Fiscul de această situație, astfel că vor fi introduse în registrul de split TVA în funcție de momentul în care ANAF constată această stare.

Foarte important este și faptul că Guvernul a fost nevoit să solicite Comisiei Europene derogare pentru sistemul de plată defalcată a TVA. Deși sistemul a intrat deja în vigoare, de la începutul acestui an, un refuz al Comisiei Europene de a acorda excepția poate răsturna situația.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva
plata defalcata
insolventa
firme anaf