Puțin peste 20 dintre firmele intrate în insolvență în luna ianuarie, probabil de ordinul sutelor, au notificat ANAF asupra acestui fapt și au fost, în consecință, obligate din această lună să aplice mecanismul de plată defalcată a TVA, contestat dur de mediul de afaceri și aflat în prezent pentru analiză pe masa Comisiei Europene, potrivit datelor Profit.ro. În cazul celor care nu au anunțat Fiscul, rămâne ca ANAF să le introducă în split TVA de luna următoare celei în care constată că acestea se află în insolvență.
„Numărul persoanelor înscrise în registrul celor care aplică plata defalcată a TVA a fost de 392 la data de 31 decembrie 2017, 494 persoane la data de 31 ianuarie 2018 și 516 persoane au fost înregistrate la data de 6 februarie 2018”, relevă informațiile transmise Profit.ro de către ANAF.
Toate firmele care la finele lunii ianuarie se aflau în mecanismul split TVA au intrat opțional, astfel că putem concluziona că cel mult 22 de firme au trecut forțat la noul sistem.
Firmele care au intrat în insolvență în ianuarie ar fi trebuit să notifice ANAF până la 1 februarie. ANAF a avut, ulterior, ca termen, 3 zile lucrătoare, începând cu 2 februarie, pentru a introduce aceste firme în sistem.
Numărul de 22 de firme este, însă, unul destul de redus, având în vedere că în ianuarie anul trecut au intrat în insolvență 512 firme, iar media lunară de anul trecut s-a situat la 758 de firme. Totalul firmelor intrate în procedură de insolvență a crescut în 2017 cu aproximativ 9% față de 2016, de la 8.371 de companii la 9.102, conform datelor ONRC.
Cele 22 de firme sunt, însă, doar firmele care au notificat Fiscul până la 1 februarie. Cele care au intrat în insolvență în ianuarie, dar nu au anunțat ANAF până la acest termen ar urma să fie incluse în split TVA din luna următoare celei în care Fiscul constată starea de insolvență.
Firmele pot intra opțional în split TVA și anul acesta, beneficiind în acest caz de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei în care aplică acest mecanism.
Numărul de companii incluse în split TVA ar urma sa crească semnificativ în martie, când în rândul acestora vor ajunge și companiile aflate în insolvență la finele lunii decembrie și cele cu datorii la TVA tot în ultima lună a anului trecut.
Split TVA sub semnul întrebării
Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să solicite Comisiei Europene o derogare pentru split TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA.
Cererea trimisă de România către CE ridică perspectiva unei posibile decizii de respingere de către Executivul european și, trebuie menționat, că vine după ce, în toamna anului trecut, ministrul Finanțelor de la acel moment a respins mesajele Comisiei, care propunea să ajute autoritățile române în avans pentru a se asigura că legislația respectă regulile UE.