Deputații au dat verde legii lui Șerban Nicolae, cu scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități

Deputații au dat verde legii lui Șerban Nicolae, cu scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități
scris 15 apr 2019

Proiectul care prevede scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, a primit undă verde din partea comisiei de buget a Camerei Deputaților, care i-a întocmit raport prealabil de adoptare pentru votul final din plen. Proiectul fusese adoptat tacit de Senat la finele anului 2017, după ce fusese avizat negativ de două comisii pe motiv că are legătură cu insula Belina, subiect al unui dosar în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri.

Baba în China și la Artmark CITEȘTE ȘI Baba în China și la Artmark
Urmărește-ne și pe Google News

Inițiativa legislativă aparține senatorului PSD Șerban Nicolae, care a depus-o a doua oară la Parlament, și modifică sistemul de facilități fiscale, cu argumentul că va crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activități economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

La Senat, fostul președinte Traian Băsescu, care deține președinția comisiei pentru dezvoltare economică din Senat, i-a convins pe colegii săi din comisie să avizeze negativ proiectul de lege, afirmând că ar avea legătură cu insula Belina.

"Este clar că aici a fost trafic de influență, pentru că a venit coroborat și cu un proiect de lege depus de Șerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insulițe din Dunăre și grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activități economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influență, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ", afirma Băsescu legat de cazul Belina.

Nicolae Șerban a arătat, în schimb, la dezbateri în comisii, că tot ce își dorește este ca pe insule dunărene, precum Șimian, să poată acosta nave de croaziere cu turiști străini, care să aducă venituri din terenuri ”care nu produc nimic sau sunt chiar o infecție”.

”Pentru a convinge însă investitorii privați să bage bani în astfel de facilități de cazare sau alimentație publică, e nevoie de facilități și stimulente financiare”, a arătat senatorul social-democrat.

Senatorul PSD a invocat, în context, chiar domeniul La Cetate al poetului Mircea Dinescu, unde turiștii care fac croaziere pe Dunăre se opresc.

PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale CITEȘTE ȘI PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale

Prin votul deputațiilor PSD-ALDE din comisia de buget din Camera Deputaților, pentru proiectul lui Șerban Nicolae a fost întocmit un raport prealabil de adoptare. Luni, la dezbaterea din comisia de buget, au fost adoptate pentru raport o serie de amendamente PSD.

Astfel, la propunerea deputaților PSD Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu, proiectul prevede în mod explicit că terenurile proprietate publică sau privată a statului care fac obiectul legii sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

Proiectul nu făcea inițial mențiunea că este vorba excluisv de terenuri proprietate publică sau privată a statului, iar deputatul USR Claudiu Năsui a remarcat că astfel pot fi eliminate facilitățile fiscale pentru eventuale terenuri deținute de persoane private. După ce reprezentantul Ministerului Finanțelor a susținut că astfel de terenuri sunt doar concesionate persoanelor private, deputații PSD au menținut prevederea că proiectul vizează doar de terenuri proprietate publică sau privată a statului.

După consultarea repetată a comisiei juiidice, în proiect a fost păstrată mențiunea terenurile proprietate publică sau privată, fiind astfel eliminată condiția de a fi ale statului.

Toate aceste suprafețe vor fi scutite de taxa pe teren.

Regimul fiscal derogatoriu prevăzut se va aplica corespunzător și terenurilor concesionate de către unitățile administrativ- teritoriale, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activitățile economice prevăzute.

Decizie: La inițiativa unui condamnat, majoritatea PSD-ALDE permite condamnaților pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală să fondeze firme CITEȘTE ȘI Decizie: La inițiativa unui condamnat, majoritatea PSD-ALDE permite condamnaților pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală să fondeze firme

Proiectul prevedea inițial ca toate activitățile economice de pe aceste terenuri să fie scutite de aplicarea regimului TVA.

În cele din urmă, deputații au stabilit încă să se va aplica doar o cotă redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și servicii:

1. servciile de alimentare cu apă și de canalizare;

2. transportul de persoane și al bagajelor acestora;

3. prestarea de servicii furnizate pentru curățarea străzilor, colectarea și tratarea deșeurilor menajere, altele decât cele prestate de instituțiile publice;

4. livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană.

Cea din urmă scutire nu va putea fi aplicată însă decât după avizul Comisiei Europene.

VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal pot fi reduse cu 50%, prin hotărâre a consiliului local, mai prevede proiectul.

De asemenea, barurile și cluburile de noapte, discotecile și cazinourile, inclusiv firmele care realizează venituri din astfel de activități în baza unui contract de asociere, în cazul cărora impozitul pe profit este mai mic de 5% din veniturile respective, nu vor mai fi obligate la plata acestui impozit.

Potrivit proiectului, prezentat pe larg de Profit.ro, facilitățile privesc zona bazinelor hidrologice s-au format suprafețe de uscat fie prin efectul acțiunii naturale a apei și solului (depuneri de aluviuni, alunecări de teren, viituri), fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri și sistematizări de cursuri de apă).

Principala țintă a proiectului, arăta inițiatorul, o reprezintă activitățile de producție de energie regenerabilă, dar mai ales cele legate de turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum și serviciile conexe acestora. Inițiativa legislativă propune ca terenurile din categoria menționată, pe care se vor desfășura activitățile economice respective, să fie scutite de impozitul și taxa pe teren.

Modificare a Codului Muncii: Concediu de odihnă suplimentar pentru femeile pe cale de a deveni mame. Măsura poate intra în vigoare în scurt timp CITEȘTE ȘI Modificare a Codului Muncii: Concediu de odihnă suplimentar pentru femeile pe cale de a deveni mame. Măsura poate intra în vigoare în scurt timp

Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu ar fi știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
proiect
lege
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite
tva
insule
grind