În urmă cu un an, ministrul de Interne, Carmen Dan, declara că vor fi analizate 80 de lucrări de doctorat ale angajaților ministerului, elaborate la Academia de Poliție în perioada 2007-2011, pentru a vedea dacă autorii primesc în mod corect sporul de doctorat. Măsura venea după ce diploma de doctorat a primarului sectorului 3, Robert Negoiță, obținută tot la Academia de Poliție, a fost considerată plagiat. Între timp, înalți șefi ai Poliției Române au fost acuzați de plagiat, dar verificările ministerului încă nu au fost finalizate. Un document recent al MAI arată însă că numărul total al angaților ministerului care au titlu de doctor și primesc indemnizație pentru acest titlu este de aproape 600.
Fabrica de doctorate de la Academia de Poliție
În vara anului 2016, fostul rector al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” Daniel Torje, care a demisonat din această funcție fiind acuzat de hărțuire sexuală de către o studentă - acuzații dezmințite ferm de acesta - anunța că toate tezele de doctorat elaborate de la înființarea școlii doctorale vor fi verificate.
Anunțul a fost făcut după ce Comisia de etică a Academiei de Poliție a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, ar fi un plagiat și a cerut Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor. Robert Negoiță spunea că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de "moda" titlurilor academice, fiind un episod pe care și-l asumă și din care a învățat o lecție importantă, respective că “singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”. În cazul plagiatului tezei de doctorat a lui Negoiță a fost deschis dosar penal la Parchetul General.
În octombrie 2016, Academia de Poliție a publicat lista doctoratelor susținute în perioada 1995-2016, care arăta că peste 340 de persoane au obținut titlul de doctor în Drept la această instituție, iar alte 278 de persoane au doctorate în domeniul "Ordine Publică și Siguranță Națională". Cele mai multe titluri de doctor în Drept, respectiv 33, au fost acordate în 2009, iar cele mai puține - 4 - în 1996, în timp ce în domeniul "Ordine Publică" cele mai multe titluri - 43 - au fost date în 2015.
Potrivit News.ro, printre cei care au obținut titlul de doctor în Drept la această universitate se numără fostul parlamentar William Brânză, judecat pentru corupție, fostul parlamentar Cătălin Voicu, condamnat în 2013 la șapte ani de închisoare pentru corupție, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, în cazul căruia CNATDCU a stabilit că ar fi plagiat, fostul ambasador Ion Jinga.
În domeniul "Ordine Publică și Siguranță Națională", începând cu anul 2004 au fost patru doctorate, toate fiind coordonate de către Gabriel Oprea, căruia Ministerul Educației i-a retras în 2016 titlul de doctor, obținut la Facultatea de Drept a Universității București, tot din motiv de plagiat. Doctoranzii acestuia au fost generalul Ionel Marin, fost director adjunct al Serviciului Român de Informații, fostul procuror general adjunct al României Marcel Sâmpetru, generalul Dumitru Zamfir, fost director general adjunct al Serviciului Român de Informații, și fostul director al SRI Radu Timofte.
CITEȘTE ȘI PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscaleMinistrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunța anul trecut, la sfârșitul lunii mai, că vor fi verificate toate lucrările de doctorat eleborate la Academia de Poliție în perioada 2007-2011, iar pentru început vor fi verificate aproximativ 80 de lucrări de diplomă care aparțin unor angajați ai ministerului care primesc indemnizația pentru studii de doctorat. Ea a spus că nu pleacă de la premisa că aceste lucrări sunt plagiate, ci de la ideea că trebuie verificate pentru a înlătura suspiciunile apărute în spațiul public.
În iunie anul trecut, ministrul Dan estima că prima comunicare referitoare la stadiul verificărilor lucrărilor de doctorat eleborate la Academia de Poliție în perioada 2007-2011 va fi făcută de rectorul Academiei, Adrian Iacob, "pe la începutul toamnei", după activitățile de absolvire și după licență.
Aceste rezultate nu au apărut, ba, mai mult, în ianuarie anul acesta, Press One relata că șeful Direcției Anticorupție, chestorul Cătălin Ioniță, ar fi plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină, la o lună după ce News.ro a scris că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniță, intitulată "Criminogeneza infracțiunilor cibernetice" și susținută în 2012, ar fi identică unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind conținuturile negative din Internet" apărut în 2003 într-o publicație juridică. Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, a fost condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, cu acuzația că ar fi înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții.
Cu toate acestea, zilele trecute, chestorul Cătălin Ioniță a obținut în instanță plata retroactivă a sporului pentru titlul de doctor, după un proces de doi ani. CNATDCU, care a fost sesizat la începutul anului cu privire la ideea de plagiat al acestuia, nu s-a pronunțat încă asupra acuzelor.
De asemenea, anul trecut, fostul ministru al Educației Liviu Pop nu a mai primit titlul de doctor al Colegiului Național de Afaceri Interne (CNAI) de la Academia de Poliție, după ce jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru anchetele sale cu privire la plagiatele persoanelor publice, a prezentat elemente care arată că un procent de 25% din lucrare ar conține similitudini cu o altă lucrare. Pop și-a susținut lucrarea și a spus că are mai mari emoții decât atunci când a depus jurământul militar", cerându-și scuze pentru "greșeli" și "bâlbe". La final, comisia s-a retras pentru deliberare și a anunțat decizia ca Pop să "reparcugă" pașii necesari pentru susținerea tezei. El a susținut că nu a copiat și plagiat niciodată.
În plus, la finele anului trecut, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a cercetat, pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, un profesor de la Academia de Poliție care a participat la elaborarea subiectelor de licență la disciplina Combaterea Criminalității Organizate, în 2017, și le-a dat studenților cu o zi înainte de examen. Cadrul universitar și-a recunoscut fapta și a fost de acord cu pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
CITEȘTE ȘI Deși nu își va respecta angajamentele pentru CE de fotbal 2020, România pregătește oficial, împreună cu alte trei state, candidaturi pentru CE 2028 și CM 2030Verificările diplomelor sunt abia la început
În urmă cu o săptămână, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că, în aproape șase luni, au fost evaluate și emise puncte de vedere pentru numai 6 lucrări de doctorat de la Academia de Poliție, de aceea se impune o evaluare a modului de organizare a acestui proces.
”Având în vedere demersul inițiat de către conducerea Academiei de Poliție și concretizat prin hotărârea Consiliului de Administrație nr. 40 din octombrie 2018, de a sesiza Comisia de Etică și Deontologie Universitară pentru verificarea standardelor de etică specifice elaborării tezelor de doctorat, conducerea MAI a solicitat o informare din partea Academiei de Poliție privind stadiul derulării acestui proces. Constatând că în aproape 6 luni au fost evaluate și s-au emis puncte de vedere pentru numai 6 lucrări de doctorat, ministrul afacerilor interne consideră că se impune o evaluare a modului de organizare a acestui proces desfășurat la nivelul Academiei de Poliție”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.
Sursa citată a precizat că, în conformitate cu informarea realizată de rectorul Academiei de Poliție, Comisia de Etică și Deontologie Universitară a fost sesizată pentru 60 de teze de doctorat susținute din 2011 și până în prezent. La acestea se adaugă și tezele de doctorat aparținând întregii conduceri a Academiei de Poliție, pentru a se clarifica orice suspiciuni de plagiat față de aceștia.
CITEȘTE ȘI Decizie: La inițiativa unui condamnat, majoritatea PSD-ALDE permite condamnaților pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală să fondeze firmeSute de angajați ai MAI primesc indemnizație de doctorat
Potrivit legislației actuale, personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoara activitatea în domeniul pentru care deține titlul.
Suma nu este de desconsiderat având în vedere că, de la 1 ianuarie 2019, pentru persoanele cu facultate, care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare, salariul minim brut este de 2.350 lei lunar.
Mai mult, ministrul Carmen Dan preciza anul trecut că este interesată ca sporurile respective să fie plătite corect.
”Pentru mine, ca angajator, este de interes să știu că plătesc indemnizația pentru doctorat unei persoaane care chiar și-a făcut acea lucrare de doctorat”, arăta Dan.
Un document oficial al Ministerului Afacerilor Interne arată că, în prezent, 598 de angajați ai ministerului primesc indemnizația pentru doctorat.
În aparatul central al MAI, unde este de așteptat să existe angajați cu astfel de titluri (vezi cazul șefului Direcției Anticorupție, chestorul Cătălin Ioniță), veniturile din februarie 2019 pentru funcții cu comandă s-au situat între 4.287 și 12.776 lei.
La nivelul tuturor instituțiilor din subordinea MAI, numărul angajaților ajunge la circa 130.000 de persoane.