Declarația 600, care trebuie semnată la începutul acestui an de către persoanele care, în anul fiscal precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse, va putea fi depusă și prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) începând cu 22 ianuarie, conform reprezentanților Ministerului Finanțelor. La acest moment, opțiunea nu este disponibilă, dar experții IT ai Centrului Național pentru Informații Financiare, un organism din Ministerul Finanțelor, lucrează în prezent la introducerea acestei facilități, cu termen de finalizare 22 ianuarie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Declarația trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an. Fiscul a anunțat anterior că, din 15 ianuarie, formularul poate fi depus, pe lângă ghișeu, și în format electronic.
Depunerea formularului pin intermediul SPV ar scuti de o deplasare la ghișeu sau de trimiterea prin poștă, cu confirmare de primire.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Experții pe IT ai ANAF și ai altor structuri din subordinea Ministerului Finanțelor au fost transferați la Centrul Național pentru Informații Financiare, înființat recent. Până la momentul în care formularul 600 va putea fi depus din SPV, de către persoanele care au un astfel de cont, varianta cea mai la îndemână pentru a depune fără deplasare la ANAF este cea prin poștă, cu confirmare de primire. Totodată, de la 15 ianuarie, ANAF a anunțat că formularul va putea fi depus online, de pe portalul www.anaf.ro, dar acest serviciu se adresează doar celor care au certificat digital.
Declarația 600 era utilizată în anii trecuți de persoanele cu activități independente pentru contribuțiile la CAS, însă de anul acesta se depune și pentru cele la CASS, astfel că numărul celor care au această obligație a crescut.
ANAF a anunțat că aproximativ 210.000 contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).
De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, CAS și CASS sunt datorate astfel
- CAS este datorată doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut brut este de 1.900 lei);
- CASS este datorată doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut brut pe țară.
Formularul 600 este depus doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.