DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie

DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie
scris 3 iun 2020

Suspendarea măsurilor de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale, care tocmai a fost extinsă până la 25 iunie, va fi valabilă până la data de 1 septembrie 2020.

Măsura, anunțată anterior de Profit.ro, a fost adoptată astăzi, cu 300 de voturi pentru și doar o abținere, de Camera Depuaților, forul decizional al Parlamentului în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Săptămâna trecută, Guvernul a extins până la data de 25 iunie termenul anterior de 15 iunie până la care ANAF nu demarează proceduri de executare silită. Autoritățile deciseseră, în contextul măsurilor luate în contextul epidemiei de coronavirus, să suspende executarea silită prin poprire pentru creanțe bugetare, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, până la 30 de zile după expirarea stării de urgență, adică până la 15 iunie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANAF acceptă șase noi documente pentru aprobarea înregistrării de la distanță în SPV CITEȘTE ȘI ANAF acceptă șase noi documente pentru aprobarea înregistrării de la distanță în SPV

Acum, parlamentarii decid extinderea suspendării popririlor, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, până la 1 septembrie.

”Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă, până la data de 1 septembrie 2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei. Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate”, este amendamentul formulat de PSD la OUG nr. 48/2020.

Propunere de modificare a legislației privind taxele judiciare de timbru CITEȘTE ȘI Propunere de modificare a legislației privind taxele judiciare de timbru

Aleșii arată că suspendarea executărilor silite prin poprire în forma actuală nu conduce decât la falimentul comercianților, eliminând orice șansă creditorului bugetar de a mai încasa în viitor vreo sumă din crențele bugetare deținute.

”În acest context, pentru un ajutor real și care să fie de natură a nu prejudicia bugetul de stat, a crea un echilibru procesual și echitate, decizia firească și corectă ar fi ca pe perioada starii de urgență și o perioadă rezonabilă ulterioară să fie suspendată și ridicată orice și toate măsurile de executare silită individuală, atât civilă, cât și bugetară, pentru cele civile suspendarea sau nedeclanșarea să privească măsurile de executare silită ce pot fi instituite după declanșarea stării de urgență”, susțin autorii amendamentului.

DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele Iohannis.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
poprire
suspendare
1 septembrie
parlament
anaf
stare de urgenta