DECIZIE Noi obligații în Codul Muncii pentru anumite firme. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților”.

DECIZIE Noi obligații în Codul Muncii pentru anumite firme. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților”.
scris 14 apr 2021

Administratorul sau lichidatorul judiciar al unei societăți care se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare va fi obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, cât și să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă.

Noile prevederi sunt cuprinse sunt incluse într-o propunere legislativă, adoptată în septembrie 2019 de Senat, și care a primit acum votul final al Camerei Deputaților, for decizional al Parlamentului. Proiectul este susținut și de către Guvern, la propunerea căruia a fost și redactat mai explicit.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

De ce este important: În contextul economic din ultimii ani, sunt din ce în ce mai dese cazurile în care persoanele care au muncit în cadrul unor societăți care au fost falimentate, lichidate sau radiate întâmpină probleme în obținerea adeverințelor de vechime în câmpul muncii.

”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților care nu știu cine Ie-ar mai putea furniza actele necesare pentru dovedirea vechimii în muncă, astfel încât să poată beneficia de dreptul la pensie”, arată inițiatorii proiectului.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Codul Muncii reglementează, prin art. 34, modul în care angajatorii eliberează documentele de vechime în muncă, precizând că la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate. În situația în care angajatorul nu poate elibera adeverința de vechime în muncă, aceasta poate fi solicitată de către beneficiar la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia activează angajatorul/fostul angajator.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Inițiaitorii proiectului subliniază însă că, în forma actuală, legea nu precizează ce se întâmplă cu angajatorii societăți comerciale care se află în faliment, conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, în lichidare sau în procedură de radiere în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 a societăților comerciale.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

”Practica actuală arată că există posibilitatea de a solicita eliberarea adeverinței constatatoare a raporturilor de muncă de la deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator. Însă, de cele mai multe ori, aceștia refuză, iar foștii angajați se găsesc în situația de a acționa în judecată entitatea care deține arhiva angajatorului, doar pe această cale existând șansa să obțină documenteîe care să-i demonstreze vechimea în muncă”, mai arată autorii proiectului de lege.

Potrivit acestora, nici practica instanțelor de judecată nu este unitară, în condițiile în care există acțiuni promovate atât împotriva lichidatorului judiciar, împotriva angajatorului radiat, împotriva caselor județene de pensii sau împotriva celui care a preluat arhiva fostului angajator.

După 1 an de pandemie, liberalii și-au dat seama că restaurantele și cafenelele închise nu ar trebui să plătească drepturi de autor pentru muzică și alte produse audiovizuale CITEȘTE ȘI După 1 an de pandemie, liberalii și-au dat seama că restaurantele și cafenelele închise nu ar trebui să plătească drepturi de autor pentru muzică și alte produse audiovizuale

Prin urmare, proiectul de lege viza modificarea Codului Muncii astfel încât: ”în cazul în care angajatorul se află în faliment, lichidare sau radiere conform prevederilor legale în vigoare, deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator este obligat să elibereze angajatului un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta”.

Prevederea, reformulată după modelul Guvernului

Executivul a transmis Parlamentului că potrivit Legii insolvenței, ”după data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitorului se va putea face de urgenţă de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz”.

În acest context, Guvernul consideră oportun ca administratorul judiciar/lichidatorul judiciar să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă, întrucât deține toate pârghiile conferite de lege de a se substitui în toate drepturile și obligațiile angajatorului (debitorului).

Mai multe activități - excluse de la finanțarea acordată prin IMM Invest CITEȘTE ȘI Mai multe activități - excluse de la finanțarea acordată prin IMM Invest

În consecință, Guvernul a propus, iar Parlamentul a adoptat proiectul cu un nou alineat adăugat la articolului 34 din Codul Muncii:

”În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, conform prevederilor alin. (5), să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă”.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
faliment
codul muncii
administrator
lichidator
judiciar
adeverinta
vechime
salariati
registru
contract
munca