Decizie la nivel UE privind o angajată din România: Perioada de concediu pentru creșterea copilului nu poate fi asimilată unei munci efective, angajatorul are dreptul să diminueze concediul anual plătit

Decizie la nivel UE privind o angajată din România: Perioada de concediu pentru creșterea copilului nu poate fi asimilată unei munci efective, angajatorul are dreptul să diminueze concediul anual plătit
scris 5 oct 2018

Perioada de concediu pentru creșterea copilului de care beneficiază un angajat nu poate fi asimilată unei perioade de muncă efectivă, iar angajatorul are dreptul să diminueze corespunzător concediul anual plătit al salariatului, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cazul unei angajate din România. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Curtea de Justiție a UE s-a pronunțat astfel cu privire la cazul unui magistrat la Tribunalul Botoșani, care, după ce a beneficiat de concediu de maternitate între 1 octombrie 2014 și 3 februarie 2015, de la 4 februarie la 16 septembrie 2015  a beneficiat și de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani. În această din urmă perioadă, raportul său de muncă a fost suspendat.

CITEȘTE ȘI Descoperă noul Volvo XC60, MAȘINA ANULUI 2018 ÎN LUME!

În final, magistratul a luat 30 de zile de concediu anual plătit, între 17 septembrie și 17 octombrie 2015, dar în temeiul dreptului românesc, care prevede un drept la concediu anual plătit de 35 de zile, magistratul a solicitat instanței la care lucrează să îi acorde cele cinci zile de concediu anual plătit restante pentru anul 2015.

Tribunalul Botoșani a respins această cerere pentru motivul că, potrivit dreptului românesc, durata concediului anual plătit este proporțională cu timpul efectiv lucrat în anul în curs și că, în această privință, la stabilirea drepturilor la concediu anual plătit, durata concediului pentru creșterea copilului de care beneficiase în anul 2015 nu putea fi considerată o perioadă de muncă efectivă.

Angajatorii își pierd din optimism: Înghețări de salarii și angajări, posibile plecări de personal. În ce domenii cresc totuși salariile CITEȘTE ȘI Angajatorii își pierd din optimism: Înghețări de salarii și angajări, posibile plecări de personal. În ce domenii cresc totuși salariile

Magistratul a contestat această decizie în fața instanțelor române, iar, în acest context, Curtea de Apel Cluj a solicitat Curții de Justiție a UE să stabilească dacă dreptul Uniunii se opune unei dispoziții naționale care exclude, la stabilirea duratei concediului anual, ca perioada în care lucrătorul a fost în concediu pentru creșterea copilului să fie considerată o perioadă de muncă efectivă.

În hotărârea pronunțată, Curtea de Justiție a UE precizează că, în anumite situații specifice în care lucrătorul nu este capabil să își îndeplinească atribuțiile, în special din cauza unei absențe pentru motiv de boală corespunzător justificate sau a unui concediu de maternitate, un stat membru nu poate condiționa dreptul la concediu anual plătit de obligația de a fi lucrat efectiv.

Curtea constată însă că magistratul, care a beneficiat de un concediu pentru creșterea copilului în perioada de referință, nu se află într-o astfel de situație specifică.

DOCUMENT Condiții de acreditare pentru medicii de familie și cabinetele stomatologice, eliminate. În schimb, obligații noi pentru spitalele private care nu prestează servicii în sistemul de stat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Condiții de acreditare pentru medicii de familie și cabinetele stomatologice, eliminate. În schimb, obligații noi pentru spitalele private care nu prestează servicii în sistemul de stat

Judecătorii CJUE au decis că, într-o situație precum cea în discuție, perioada de concediu pentru creșterea copilului de care a beneficiat lucrătorul în cauză în perioada de referință nu poate fi asimilată unei perioade de muncă efectivă, la stabilirea drepturilor sale la concediu anual plătit.

Prin urmare, o dispoziție națională care, la stabilirea drepturilor la concediu anual plătit pentru o perioadă de referință, nu consideră durata unui concediu pentru creșterea copilului luat de acest lucrător în respectiva perioadă ca fiind o perioadă de muncă efectivă este conformă cu dreptul Uniunii.

Curtea de Justiție a UE atrage însă atenția , pe de altă parte, că concediul de maternitate vizează protecția condiției biologice a femeii în timpul sarcinii și ulterior acesteia, precum și a raporturilor caracteristice dintre femeie și copilul său în perioada care urmează sarcinii și nașterii. Astfel, situația concediului de maternitate se deosebește așadar și de cea a lucrătorului în concediu pentru creșterea copilului.

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
concediu
odihna
crsetere
copil
stabilire
munca
perioada
cjue
curte
justitie
ue
decizie
angajat
angajator
maria dicu