DECIZIE - DOCUMENT Fiscul va publica și lista contribuabililor care nu au datorii bugetare. Taxele vamale, accizele și TVA administrate de Autoritatea Vamală Română vor putea fi eșalonate la plată. 7 modificări fiscale pregătite

DECIZIE - DOCUMENT Fiscul va publica și lista contribuabililor care nu au datorii bugetare. Taxele vamale, accizele și TVA administrate de Autoritatea Vamală Română vor putea fi eșalonate la plată. 7 modificări fiscale pregătite
scris 31 aug 2022

Codul de procedură fiscală a fost modificat de Guvern, una dintre noutăți fiind publicarea listei contribuabililor fără datorii.

1. ANAF va publica lista contribuabililor care nu au datorii

Urmărește-ne și pe Google News

Conform actului, se introduce un nou punct privind publicarea listelor contribuabililor- persoane juridice- care nu au obligații restante.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Organul fiscal central, precum și organul fiscal local au obligația de a publica pe pagina de internet proprie lista contribuabililor care au declarat și au achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu au obligații restante. Lista va fi publicată trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, prevede documentul.

ANAF a pregătit declarațiile pe care firmele de curierat trebuie să le depună lunar referitor la livrările cu plată ramburs CITEȘTE ȘI ANAF a pregătit declarațiile pe care firmele de curierat trebuie să le depună lunar referitor la livrările cu plată ramburs

VEZI AICI DOCUMENTUL

“În acest mod, în relațiile contractuale derulate de către mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligații restante pot fi considerați parteneri de încredere”, spune nota de fundamentare.

ANAF a pregătit declarațiile pe care firmele de curierat trebuie să le depună lunar referitor la livrările cu plată ramburs CITEȘTE ȘI ANAF a pregătit declarațiile pe care firmele de curierat trebuie să le depună lunar referitor la livrările cu plată ramburs

Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare.

2. Durata inspecției fiscale la nerezidenți: 180 zile

Se modifică durata de efectuare a inspecției fiscale pentru contribuabilii nerezidenți, adică durata maximă de efectuare a inspecției fiscale să fie de 180 de zile, similar cu durata prevăzută pentru contribuabilii mari sau contribuabilii care au sedii secundare.

Această modificare are în vedere eliminarea problemelor rezultate din activitatea organului de inspecție fiscală.

VIDEO&FOTO Poliția de Frontieră și-a cumpărat 50 de Ford Ranger Raptor, cel mai puternic pickup de pe piață. Câștigător - fosta companie a lui Florin Călinescu CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Poliția de Frontieră și-a cumpărat 50 de Ford Ranger Raptor, cel mai puternic pickup de pe piață. Câștigător - fosta companie a lui Florin Călinescu

3. Taxele vamale, accizele și TVA administrate de Autoritatea Vamală Română (AVR) vor putea fi eșalonate la plată

Varianta inițială a proiectului prevedea excluderea de la acordarea eșalonarii la plată a taxelor vamale, accizelor și taxei pe valoarea adăugată pentru care competența de administrare revine Autorității Vamale Române, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite.

Potrivit informațiilor Profit.ro, în ședința de Guvern, Ministerul Finanțelor a revenit asupra acestei intenții, astfel că se vor putea eșalona și taxele vamale, accizele și TVA aflate în administrarea AVR.

Ministrul Muncii explică de ce sunt mai mari salariile la stat decât la privat CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii explică de ce sunt mai mari salariile la stat decât la privat

4. Se reglementează acele situații în care valorificarea bunurilor se face de debitor la o valoare mai mică decât cea stabilită prin raportul de evaluare, dar care asigură recuperarea integrală a creanței fiscale, inclusiv a accesoriilor si cheltuielilor de executare.

În aceste cazuri este realizat scopul executării silite, creanța fiind recuperată în totalitate, astfel încât un eventual dezacord al organului de executare ar fi lipsit de interes. Dat fiind că vânzarea se face chiar de debitor, este asigurată și respectarea intereselor acestuia.

5. Se propune introducerea unui nou punct care să reglementeze posibilitatea declarării stării de insolvabilitate a debitorilor care dețin în proprietate bunuri a căror valoare este mai mică de 2% din cuantumul obligațiilor fiscale restante.

6. Se propune restituirea taxei pentru emiterea soluție fiscale individuale anticipate în cazul în care contribuabilul/plătitorul solicită din proprie inițiativă, oricând în primele 15 zile de la depunerea cererii, termen alocat analizei prealabile.

De asemenea, taxa se restituie și în cazul în care cererea nu a fost luată în considerare de organul fiscal competent, la finalizarea analiza prealabile, și contribuabilul/plătitorul notificat despre acest fapt, optează pentru renunțarea la cerere și solicită restituirea taxei.

Guvernul pregătește supraimpozitarea pe lanțul producători-furnizori-traderi de energie CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește supraimpozitarea pe lanțul producători-furnizori-traderi de energie

Tot în acest sens, se includere categoria contribuabililor nerezidenți pentru care taxa de emitere este de 5.000 de euro. (Acești contribuabili nu au beneficiat până în prezent de instrumentul soluției fiscale individuale anticipat și era necesară o clarificare cu privire la categoria de taxa de emitere aplicabilă).

Pentru celelalte categorii de contribuabili/plătitori, taxa va fi de 3.000 euro, la cursul comunicat de Banca Națională a României pentru ziua efectuării plății.

De asemenea, contribuabilul/plătitorul solicitant are dreptul la restituirea taxei achitate în cazul în care organul fiscal competent respinge emiterea/modificarea acordului de preț în avans.

7. Se exceptează de la atribuirea numărului de identificare fiscală a persoanele nerezidente care sunt înregistrate fiscal și care comunică Oficiului Național al Registrului Comerțului informații referitoare la înregistrarea fiscală în aceeași zi sau cel mai târziu a doua zi.

De asemenea, se propune ca după emiterea certificatului de înregistrare fiscală acesta să se păstreze de către organul fiscal până la data ridicării de către contribuabil sau împuternicitului acestuia.

Practic se va abroga un articol întrucât certificatul de înregistrare fiscală nu se va mai comunica de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fisc
datorii