Datoria statului - Iulie, cu unele dintre cele mai mari împrumuturi de până acum, a urcat totalul datoriei contractate în acest an de Guvern la aproape 80 de miliarde de lei

Datoria statului - Iulie, cu unele dintre cele mai mari împrumuturi de până acum, a urcat totalul datoriei contractate în acest an de Guvern la aproape 80 de miliarde de lei
scris 28 iul 2021

Guvernul a împrumutat în iulie 22,4 miliarde de lei, a treia cea mai ridicată sumă contractată de pe piața financiară într-o singură lună, iar totalul de la începutul acestui an a urcat la 79,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Dacă 5,18 miliarde de lei au venit de la investitorii de pe piața internă, la dobânzi în creștere, grosul de 17,22 miliarde de lei a fost adus printr-un împrumut pe piețele externe, unde statul s-a îndatorat la început de iulie cu 3,5 miliarde de euro, o sumă egală cu cea de la emisiunea de eurobonduri din iulie, când a stabilit și un record pentru o singură ieșire pe piețele externe. Ministerul Finanțelor a ieșit pe extern după mai multe luni cu împrumuturi slabe, însă suma mare luată de la investitorii străini nu pare să fi potolit apetitul statului care a împrumutat în iulie de pe intern cea mai ridicată sumă începând din martie, deși dobânzile au fost în urcare.

Sume lunare mai mari, Guvernul a împrumutat anul trecut, în mai, cu 23,6 miliarde lei, și în decembrie, cu 23,3 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest an, Ministerul Finanțelor are nevoie de 130,8 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti datoria veche care ajunge la scadență. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Cu 7 miliarde de euro împrumutați de pe extern, în mod egal în aprilie și iulie, Guvernul a ajuns aproape de limita a ce intenționează, la nivel declarativ, să împrumute prin vânzarea de eurobonduri în acest an, ținta fiind de 7-7,4 miliarde de euro. Un nou împrumut masiv în euro nu este, însă, exclus mai târziu în acest an, în funcție și de evoluția economiei și a încasărilor la buget.

Planul de împrumut anunțat pentru iulie a fost de 5,27 miliarde lei, iar împrumuturile au ajuns la 5,18 miliarde lei.

Dacă ar fi, însă, să eliminăm un împrumut de 1,78 miliarde lei luat la început de iulie cu scadența de până la o lună, totalul de circa 3,4 miliarde lei s-ar situa în linie cu precedentele luni și cu apetitul mai redus pe piața financiară în timpul verii. Finanțele se împrumută rar e perioade atât de scurte, întrucât dispun de o serie de alte instrumente pentru administrarea lichidității pe termen scurt. 

Guvernul pregătește noi schimbări la programul IMM Invest CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește noi schimbări la programul IMM Invest

Ar fi de notat și că din cele 11 licitații programate în iulie, două au fost ratate, adică statul nu a împrumutat nimic, iar la alte patru a atras sub suma anunțată anunțată anterior. Calendarul emisiunilor de titluri de stat are rol orientativ. Licitații slabe sau eșuate au avut loc și în lunile trecute.

La începutul lunii iulie, Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3,5 miliarde de euro prin două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 9 și 20 de ani. Suma este similară cu recordul stabilit în aprilie, când statul a atras tot 3,5 miliarde de euro, un record la momentul respectiv pentru o singură ieșire pe piețele externe, conform datelor analizate de Profit.ro. Ministerul Finanțelor era pregătit să împrumute până la 4 miliarde de euro, în funcție de condițiile din piață.

Trebuie menționat că datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie, în contextul împrumutului extern de la începutul lunii. Ministerul Finanțelor a anunțat că datoria publică la finalul lunii mai s-a situat la 49,7% din PIB, în scădere ușoară de la 49,9% din PIB în aprilie. Scăderea a survenit în contextul revenirii economiei, dar și ca urmare a împrumuturilor lunare mai reduse pe piața internă, unde cererea pentru datoria statului este temperată.

De asemenea, la începutul lunii aprilie, Guvernul a împrumutat 3,5  miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a luat 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani.

Pentru piața externă, statul a anunțat și că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni în acest an, urmând ca în următoarele 12 luni (aprilie 2021 - aprilie 2022) să atragă de pe extern 11 miliarde euro.

Pentru anul acesta, Ministerul Finanțelor a anunțat că are un necesar brut de finanțare de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit la început de an la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

Un aspect care trebuie menționat este că datoria publică a depășit, în luna ianuarie, pragul istoric de 500 de miliarde de lei, echivalentul a 47,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro.

Situația împrumuturilor

Lună Total Piața internă Piața
externă
investitori populație
lei euro
Total 79,3
mld. lei
34,16
mld. lei
1,48 mld.
euro
(7,23 mld. lei)
3,45
mld. lei
34,42 mld.
​lei
iulie 22,4
mld. lei
5,18
mld. lei
- * 3,5 mld.
euro
(17,22 mld.
lei)
iunie 4,2
mld. lei
4,2
mld. lei
- * -
mai 3,2
mld. lei
2,95
mld. lei
- Tezaur
cca 250
mil. lei
-
aprilie 22,04
mld. lei
4,69
mld. lei
-
Tezaur
150
mil. lei
3,5 mld.
euro
(17,2 mld.
lei)
martie 6,02
mld. lei
3
mld. lei
230 mil.
euro
(1,13 mld. lei)

Fidelis
1,4 mld.
lei
Tezaur
490
mil. lei

-
februarie 13,12
mld. lei
6,78
mld. lei
1,25 mld.
euro
(6,1 mld lei)
Tezaur
220
mil. lei
-
ianuarie 8,3
mld. lei
7,36
mld. lei
- Tezaur
955
mil. lei
-

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
* Ministerul Finanțelor nu a făcut publică suma împrumutată prin programul Tezaur

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor