Curtea de Conturi arată, într-un raport privind cheltuirea resurselor publice privind combaterea Covid-19, că la finele lunii iunie, în programul IMM Invest, fuseseră emise mai puțin de 1.500 de contracte de garantare. La aceeași dată, atât premierul Orban, cât și ministrul Finanțelor anunțau că peste 7.000 de firme au primit credite în program.
”Din totalul de 64.282 de IMM-uri care au cereri/solicitări înregistrate la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA – IFN (FNGCIMM) la 25.06.2020 au fost aprobate de bancă 5.488 de cereri, reprezentând un procent de 8,5%. La aceeași dată, din numărul de cereri aprobate de bancă (5.488), FNGCIMM a emis 1.451 contracte de garantare, reprezentând un procent de 26,4% din cererile aprobate de bancă, aferente unui număr de 1.418 de IMM-uri”, arată Curtea de Conturi.
Astfel, până la 25 iunie 2020, fuseseră emise contracte de garantare în valoare de 588 milioane lei, reprezentând 3,9% din plafonul de 15 miliarde lei aferent programului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu câteva zile înainte față de termenul invocat în raport, respectiv la 21 iunie, premierul Orban susținea, însă, că 7.000 de companii beneficiaseră până atunci de programul IMM Invest, plafonul atins fiind de 6 miliarde de lei.
De asemenea, după alte câteva zile, la 29 iunie, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afirma că succesul IMM Invest este incontestabil, beneficiind de credite 8.368 de firme. Acesta mai arăta că valoarea creditelor acordate depășește 7,2 miliarde, ”un record absolut”.
”Succesul IMM Invest INCONTESTABIL! Până acum: 8.368 de firme!!! 7.2 miliarde lei credite acordate!!! Un record absolut”, a scris, pe Facebook, ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Orban le cere miniștrilor să-și revizuiască cererile de fonduri pentru rectificarea bugetară: Va trebui să drămuim fiecare ban!Este evident că guvernanții anunțau însă cererile de finanțare avizate de bănci, care pentru a putea fi urmate și de acordarea creditului, aveau nevoie însă și de semnarea garanției de către stat.
În această privință, lucrurile au mers însă mult mai încet, iar unii solicitanți au și renunțat la finanțare, acuzând birocrația solicitată de stat.
CITEȘTE ȘI Reduceri de impozit pentru companiile care își vor mări capitalizarea și pentru cele care trec la capital pozitivIMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie. Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care au la nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.