Cum este extinsă scutirea de CASS: Câștigurile exclusiv din dividende sau dobânzi sunt decuplate de salariul minim

Cum este extinsă scutirea de CASS: Câștigurile exclusiv din dividende sau dobânzi sunt decuplate de salariul minim
scris 31 mai 2016

Scutirea de contribuția de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5% va fi aplicată tuturor celor care au doar venituri din investiții – dividende, dobânzi  etc – mai mici de 15.000 lei anual. De exemplu, vor beneficia de facilitate cei care au depozite bancare de până la 750.000 lei. În schimb, câștigurile din investiții vor fi taxate cu CASS, fără plafon minim, dacă, în paralel, există salarii, activități independente, cum ar fi PFA, chirii, drepturi de autor.

Potrivit unei modificări a Codului Fiscal, anunțată atât marți dimineața, cât și anterior de Profit.ro, prin Legea 112/2016, publicată luni, cei care au venituri de până la 12 salarii minime brute anual exclusiv din investiții nu vor plăti CASS nici în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, Codul fiscal prevede că cei care au venituri doar din investiții sau venituri din investiții și din drepturi de proprietate intelectuală trebuie să achite contribuția de sănătate (CASS) de 5,5% dacă sunt mai mari decât salariul minim brut.

 În cazul în care veniturile sunt inferioare salariului minim, de 1.250 lei lunar, atunci sunt scutite de CASS și plata se face optional numai de către cei care doresc să fie asigurați în sistemul public.

Din 2017, în schimb, ar fi urmat ca CASS să fie achitată pentru toate tipurile de venituri în limita maximă echivalentă cu de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Valoarea acestuia  este stabilită, anual, prin legea bugetului de asigurări sociale.

În cazul în care, veniturile ar fi fost mai mici decât salariul minim, atunci CASS s-ar fi calculat la această valoare.

Legea 112/2016, care va intra în vigoare pe 2 iunie, introduce un plafon minim anual de scutire, stabilit la 12 salarii minime brute. Prin urmare, veniturile anuale din investiții aflate sub 15.000 lei nu vor fi taxate cu CASS nici anul viitor.

PFA au termen 1 februarie pentru declarația la Fisc: Cine are obligația să se înscrie și cine este exceptat? CITEȘTE ȘI PFA au termen 1 februarie pentru declarația la Fisc: Cine are obligația să se înscrie și cine este exceptat?

Dacă s-ar fi păstrat legea încă în vigoare, cei care obțin venituri exclusiv din dobânzi ar fi trebuit, de anul viitor, să achite CASS de 5,5%, pe lângă impozitul de 16%. Practic, rata de taxare ar fi ajuns la 21,5%.

În condițiile în care dobânzile băncilor sunt în medie de 2% pe an, vor fi scutiți de CASS cei care au depozite de până la 750.000 lei care oferă un câștig anual de 15.000 lei.

Dacă s-ar fi menținut prevederea care obliga la plata CASS de 5,5% la nivelul salariului minim, o persoană care are un depozit de 4.000 lei, de exemplu, ar fi datorat anual CASS de 824 lei, calculat la salariul minim lunar de 1.250 lei, în condițiile în care ar fi câștigat din dobânzi mai puțin de 100 lei.

Veniturile din investiții sunt cele din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare, altele decât titluri de participare la fondurile deschise de investiții și părțile sociale, titluri de participare la fondurile deschise, câștiguri din transferul drepturilor de proprietate a părților sociale, venituri din vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, operațiune de fiducie însemnând remunerația avocatului/notarului pentru administrarea masei patrimoniale.

Pentru câștigurile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, baza lunară de calcul al CASS este câștigul net anual raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.

EXCLUSIV Plata CASS de către persoanele fără venituri devine opțională. Dacă au primit decizii de impunere trebuie să ceară desființarea lor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plata CASS de către persoanele fără venituri devine opțională. Dacă au primit decizii de impunere trebuie să ceară desființarea lor

Pentru dividende, baza lunară de calcul este totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Totodată, plafonul de 12 salarii minime pe an se aplică și pentru veniturile din alte surse: prime de asigurare suportate de persoana fizică independentă sau altă entitate fără relație generatoare de venituri, câștiguri de la societățile de asigurare ca urmare a contractului de asigurare încheiat cu ocazia tragerilor de amotizare, diferența de preț pentru bunuri, servicii, alte drepturi ale pensionarilor, foștilor salariați în baza contractelor de muncă sau a legilor speciale, onorarii din arbitraj comercial, vânzarea prin centrele de colectare a deșeurilor (metal, sticlă, hârtie) sau a bunurilor mobile dezmembrate în programe guvernamentale de tipul Rabla.

Din 2017, CASS se va datora pentru toate veniturile, iar în anul următor, adică în 2018 pentru 2017, administrația fiscală va consolida baza anuala de calcul, ca sumă a bazelor anuale de calcul asupra cărora se datoreaza CASS. Contribuția datorată va fi în limita a cinci salarii medii brute pe lună înmulțite cu 12 luni, însemnând circa 160.000 lei, luând în calcul actualul nivel al salariului mediu brut. ANAF va face calculul și va emite decizia de impunere pe baza declarațiilor și evidențelor fiscale.

În acest an, cei care au venituri din investiții nu datorează deloc CASS dacă au, concomitent, și venituri din:

•             Salarii, venituri asimilate salariilor, pensii, indemnizații de șomaj;

•             PFA cu statut să desfășoare activitate economică;

•             Întreprindere individuală;

•             Profesii libere;

•             Activități agricole;

•             Contracte și convenții civile, contracte de agent;

•             Activitate de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;

•             Ajutor social, indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizație de creștere a copilului;

•             Asociere a persoanelor fizice cu persoane juridice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dobânzi
dividende
impozitare
anaf
cass
sănătate
salariu minim