Toate veniturile din dividende care vor fi distribuite în 2016 vor fi impozitate cu 5%, inclusiv dacă profiturile provin din anii anteriori. În schimb, dividendele care sunt deja repartizate până la încheierea lui 2015, chiar dacă nu au fost plătite, vor fi taxate cu 16%. Din 2017, va deveni obligatorie contribuția de sănătate, indiferent dacă există și salarii, activități independente sau alte surse.
Impozitul pe dividende de 5% propus, inițial, în proiectul Codului fiscal, a fost eliminat la votul dat de Parlament în septembrie, ca urmare a cererii de reexaminare trimisă de președinte. Ulterior, în octombrie, fostul guvern a emis o ordonanță de urgență prin care a aprobat impozitul de 5%, începand cu 1 ianuarie 2016.
Cota se va aplica doar dividendelor care vor fi distribuite anul viitor, inclusiv celor din rezerve, adică pentru profiturile realizate în alți ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În schimb, în cazul celor care repartizează dividendele până la 31 decembrie 2015 intervine și obligația de stabilire a impozitului, fiind aplicabilă cota în vigoare, de 16%.
Din 2017, contribuția de sănătate, obligatorie
În 2017, CASS devine obligatorie pentru veniturile din dividende, ca și din alte venituri din investiții, cum ar fi dobânzile, chiar dacă persoanele care le obțin au, totodată, salarii, pensii, indemnizații, activități independente sau alte surse. În prezent, precum și în 2016, contribuția nu se datorează decât dacă dividendele sau dobânzile sunt singurele surse de venit.
CASS de 5,5% se va aplica la totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, realizate în anul precedent, raportat la 12 luni.
Prin urmare, în 2017, contribuția va fi calculată în funcție de veniturile din 2016 și va fi plafonată la valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut stabilit prin legea bugetului pentru anul respectiv.
Pentru 2016, dacă dividendele sunt singura sursă, se plătește CASS la o bază de calcul care nu poate fi mai mică de un salariu de bază minim brut, aflat, acum, la 1.050 lei. Astfel, dacă veniturile sunt mai mici de un salariu minim, CASS de 5,5% se calculează la salariul minim.
În 2016, nu plătesc CASS cei care, pe lângă dividende, dobânzi, au și venituri din:
- salarii sau asimilate salariilor
- pensii
- activități independente
- din asocierea cu o persoană juridică
- activități agricole, silvicultură și piscicultură
- indemnizații de șomaj
- indemnizații pentru creșterea copilului
- ajutorul social
- indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale
Excepție fac cei care, în afara dividendelor și a dobânzilor, au venituri din chirii, arendă și/sau drepturi de proprietate intelectuală. Aceștia datorează CASS atât pentru aceste venituri, cât și pentru cele din investiții.