Creșterea unor salarii la Finanțe și ANAF - Cheltuileile cu salariile ar urca față de octombrie cu circa 7%, dar nu s-ar depăși bugetul pentru 2023, deoarece mulți angajați au plecat deja la alte instituții, unde se câștigă mai bine - surse

Creșterea unor salarii la Finanțe și ANAF - Cheltuileile cu salariile ar urca față de octombrie cu circa 7%, dar nu s-ar depăși bugetul pentru 2023, deoarece mulți angajați au plecat deja la alte instituții, unde se câștigă mai bine - surse
scris 27 oct 2023

Cheltuielile salariale lunare ale Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate, inclusiv ANAF, ar crește cu circa 7% raportat la luna octombrie, ca urmare a aplicării ordonanței de egalizare a salariilor la nivelurile mai ridicate obținute deja de unii angajați prin procese în instanță. În pofida acestei creșteri a cheltuielilor, Finanțele și instituțiile din subordine nu ar depăși bugetul stabilit pentru 2023, motivul fiind plecările de personal către alte ministere, unde câștigurile salariale sunt mai ridicate.

Creșterea de 7% vizează cheltuieli salariale per ansamblu. În timp ce persoanele cu salarii mărite în urma unor procese în instanță ar primi mai puțin sau deloc, colegii lor rămași cu venituri mai mici ar beneficia cel mai mult.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrucât mulți angajați au câștigat în instanță drepturi salariale mai mari, iar acestea nu pot fi diminuate, s-a ajuns în situația în care persoane aflate pe posturi similare, chiar și în același birou, sunt plătite diferit. Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Finanțelor, o ordonanță care prevede egalizarea câștigurilor salariale. Cum câștigurile salariale stabilite de instanțe nu pot fi reduse, egalizarea se face la nivelurile stabilite în instanță.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform informațiilor vehiculate în rândul angajaților, Ministerul Finanțelor are printre cele mai mici venituri salariale raportat la celelalte ministere.

Potrivit informațiilor Profit.ro, cheltuielile salariale pentru luna octombrie s-au situat la aproape 280 de milioane de lei. Chiar dacă egalizarea salariilor ar urca pentru noiembrie și decembrie această această sumă la aproape 300 de milioane de lei pe lună, nu ar fi depășit bugetul de cheltuieli salariale pentru 2023, ca urmare a plecărilor de personal din instituție.

ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiate

Egalizarea ar viza salariile din ANAF, Vamă, Ministerul Finanțelor și alte instituții subordonate MF. Această procedură, care ar însemna în fapt o majorare pentru un număr semnificativ de angajați, s-a aflat constant printre solicitările angajaților și sindicatelor din ANAF și MF, inclusiv la protestele din august - septembrie, în urma cărora au obținut angajamentul ministrului Marcel Boloș pentru reașezarea remunerațiilor. ANAF, Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate au în total peste 20.000 de angajați.

Profit.ro a scris săptămâna aceasta că o comisie a Senatului a adoptat, la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței, un amendament pentru aborgarea majorării salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor. De asemenea, potrivit informațiilor Profit.ro, comisia pentru buget din Senat a cerut Ministerului Finanțelor să îi transmită în câteva zile o estimare de impact bugetar a majorării salariilor. Ordonanța adoptată de către Guvern nu a prevăzut impactul bugetar. Comisia pentru buget este comisia care întocmește raportul către plen, astfel că decide și asupra amendamentelor aduse de Comisia pentru administrație. Senatul este prima cameră care dezbate proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței, iar ulterior acesta va fi trimis la Camera Deputaților.

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că majorarea salariilor la Finanțe și ANAF a fost decisă de către premier și ministrul Finanțelor, motiv pentru care a și fost aprobată prin ordonanță, însă această creștere a unor salarii pentru un număr important de angajați din ANAF și Finanțe ar veni într-o perioadă în care Ministerului Finanțelor cere reducerea la maxim a cheltuieilor din sectorul public, cu scopul de a ține deficitul bugetar în limita a 5,5-5,7% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
salarii
cresteri salarii
egalizare salarii
buget