ULTIMA ORĂ După aproape 20 de ani: Guvernul crește redevențele petroliere și cu peste 28%. A renunțat la ideea indexării anuale cu inflația și nu mai negociază nimic

ULTIMA ORĂ După aproape 20 de ani: Guvernul crește redevențele petroliere și cu peste 28%. A renunțat la ideea indexării anuale cu inflația și nu mai negociază nimic
scris 26 oct 2023

Redevențele pe exploatarea resurselor de țiței și gaze naturale ale României, nemodificate din anul 2004, de la privatizarea Petrom, vor fi majorate cu până la peste 28%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe agenda ședinței de vineri a Guvernului.

Executivul a modificat radical un draft de act normativ anterior, prezentat de Profit.ro în prima parte a lunii. Acela stipula că redevențele vor fi indexate anual cu rata inflației din anul anterior, începând chiar cu 2023, dar că, totodată, în cazul acordurilor și contractelor de concesiune aflate în vigoare, indexarea nu se va face decât dacă vor și titularii respectivelor acorduri și contracte, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) căpătând sarcina de a ″negocia″ cu concesionarii pentru a-i convinge să accepte indexarea.

Urmărește-ne și pe Google News
Iohannis, întrebat dacă va vorbi cu Ursula von der Leyen ca să obțină un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat: Probabil, undeva pe un hol CITEȘTE ȘI Iohannis, întrebat dacă va vorbi cu Ursula von der Leyen ca să obțină un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat: Probabil, undeva pe un hol

Acum, s-a renunțat și la indexare, și la negociere. Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), din care fac parte și OMV Petrom, Romgaz și Black Sea Oil&Gas, cei mai mari producători de hidrocarburi din România, a solicitat autorităților pe 10 octombrie să renunțe la intenția de a indexa redevențele petroliere cu rata inflației, avertizând totodată că, în caz contrar, companiile membre s-ar putea vedea obligate să demareze litigii.

Proiectul care intră mâine în ședința de Guvern prevede că, la țiței, cotele de redevență pe exploatare vor crește de la 3,5% la 4,5% (+28,57%) pentru zăcăminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, de la 5% la 6% (+20%) pentru zăcăminte care produc între 10.000 și 20.000 de tone/trimestru, de la 7% la 8,5% (+21,42%) pentru zăcăminte care produc între 20.000 și 100.000 de tone/trimestru și de la 13,5% la 16% (+18,51%) pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru.

ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiate

La gaze naturale, se vrea creșterea cotelor de redevență de la 3,5% la 4,5% (+28,57%) pentru zăcăminte care produc sub 10 milioane metri cubi/trimestru, de la 7,5% la 9% (+21,42%) pentru zăcăminte care produc între 10 și 50 milioane mc/trimestru, de la 9% la 10,5% (+16,66%) pentru zăcăminte care produc între 50 și 200 milioane mc/trimestru și de la 13% la 15% (+15,38%) pentru zăcăminte care produc peste 200 milioane mc/trimestru.

Draftul de act normativ are în vedere și majorarea redevențelor datorate de operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale și petrolului (Transgaz și Conpet) și de cel al terminalului petrolier de la Constanța (Oil Terminal), de la 10% la 11,5% din valoarea veniturilor brute realizate din aceste operațiuni.

Libra Bank îl numește director adjunct pe Lucian Anghel, fostul președinte al Bursei de Valori București CITEȘTE ȘI Libra Bank îl numește director adjunct pe Lucian Anghel, fostul președinte al Bursei de Valori București

Redevența pe înmagazinarea de gaze naturale, datorată de filiala Depogaz a Romgaz și de Depomureș din grupul Engie, crește de la 3% la 3,5% din veniturile brute.

Redevențele pe extracția de țiței și gaze sunt cele mai importante din punct de vedere bugetar, ele aducând anul trecut încasări de peste 4,4 miliarde lei. Cotele procentuale sunt neschimbate din 2004, însă prețurile de referință la care se aplică acestea au constituit subiect de controverse, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.

VIDEO Ministrul Turismului prezintă al doilea episod de promovare a României la BBC – Vara CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Turismului prezintă al doilea episod de promovare a României la BBC – Vara

Încasările au scăzut anul acesta în linie cu ieftinirile angro de pe piețe, precum și ca urmare a fixării administrative la 150 lei/MWh a prețului de vânzare a gazelor naturale de către producători pentru acoperirea consumului populației și CET-urilor, cu redevențele datorate la acest preț de referință, cifrat semnificativ sub cotațiile din piață.

În Parlament, pe circuitul legislativ există și un proiect de triplare a redevențelor petroliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare redevențe petroliere
redevențe petroliere
încasări redevențe petroliere
privatizarea petrom