Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat joi la Bruxelles, dacă va aborda cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen subiectul obținerii unei dispense de la CE, un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat, în condițiile în care și premierul Marcel Ciolacu se află la Bruxelles și va deschide acest subiect, că va avea o discuție cu Ursula von der Leyen, în marja Consiliului European, „probabil, undeva pe un hol”.
Astfel, chestionat dacă va discuta, joi la Consiliul European, cu președinta CE Ursula von der Leyen, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu se află și el, joi la Bruxelles, pentru a obține din partea CE un soi de dispensă, un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat, în condițiile în care România a ajutat logistic, umanitar Ucraina, lucru care a costat foarte mulți bani, șeful statului a răspuns: „Da, vom avea o discuție în marja Consiliului, probabil, undeva pe un hol”.
„Dar, da, intenționez să continui aceste discuții, fiindcă sunt foarte importante pentru noi și mi se pare un lucru potrivit că noi din România venim toți ca să pledăm în interesul României și a românilor”, a completat Iohannis.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Este, într-adevăr, o chestiune în discuție. Această chestiune am început să o discut cu președintele von der Leyen încă de când ne-am întâlnit la ONU, la New York. Este o discuție care continuă, sperăm să obținem fonduri suplimentare pentru ceea ce facem ca să funcționeze logistica de export din Ucraina spre piețele lumii, în special, evident, exportul de grâu spre piețele lumii. Este o discuție pe care o voi purta și astăzi, însă nu aș intra în această fază a discuției în detalii publice”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles dacă România va pleda, la reuniunea Consiliului European pentru suplimentarea cu fonduri pentru anumite segmente pentru sprijinirea Ucrainei.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi la Bruxelles, că cel mai mare ajutor pe care l-am acordat Ucrainei au fost ajutorul economic și ajutorul tranzitului în ceea ce privește grânele., Acesta a prrecizat că va exista și în zona militară în continuare un ajutor din partea României.
Referitor la ținta de deficit bugetar, șeful Executivului a explicat că România încearcă să se încadre într-un deficit de 4,4%, pentru că asta este ținta asumată de către România, dar există și această discuție că este posibil să depășim ținta de deficit.
„Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%”, a mai arătat premierul care a mai spus că, potrivit uzanțelor, el trebuie să fie cel puțin 0,5 % mai mic decât 6,2%, cât a fost anul anterior.