Crește discrepanța între salariile cerute de medici și oferta spitalelor private. Ce salariu vrea un medic și unde câștigă cel mai bine

Crește discrepanța între salariile cerute de medici și oferta spitalelor private. Ce salariu vrea un medic și unde câștigă cel mai bine
scris 29 ian 2019

Medicii cer la interviul de angajare salarii cu 20% mai mari față  de cât oferă spitalele private, conform datelor centralizate pentru anul trecut și care indică o diferență în creștere între veniturile așteptate de candidați și cele puse la dispoziție de companii, de la nivelul de 15% din 2017.

Datele din 2018 arată că, în momentul în care și-a negociat salariul, un medic specialist român a solicitat în medie o sumă cu 13% mai mare decât bugetul alocat de către angajator: în jur de 8.400 de lei net lunar este salariul dorit în medie de medici versus salariul oferit în medie de angajatori de aproape 7.400 de lei net. În cazul medicilor specialiști, diferența între cererea și oferta salarială a scăzut față de anul 2017, atunci când medicii specialiști cereau în medie cu 30% mai mult decât salariile oferite de angajatori, relevă ultimul raport realizat de compania MEDIjobs.

Urmărește-ne și pe Google News
Un avocat șj un fost șef DSP Olt, ambii în trecut având probleme cu justiția - numiți la cabinetul noii șefe a Fiscului CITEȘTE ȘI Un avocat șj un fost șef DSP Olt, ambii în trecut având probleme cu justiția - numiți la cabinetul noii șefe a Fiscului

În topul celor mai bine plătite specializări se află Anestezie și Terapie Intensivă, unde salariile lunare pot ajunge până la 17.000 lei net, Oncologie medicală, cu salarii de până la 12.000 lei net, Medicină de Urgență, cu salarii în jur de 10.000 de lei net, Radiologie, cu salarii în jur de 10.000 de lei (iar radiologii care obțin competențe specifice precum CT sau RMN pot ajunge în medie la salarii de 15.000 lei net), Cardiologie, cu salarii de 9.000 lei net, și Medicină și de laborator, cu salarii medii de 8.000 de lei net. Nevoia pieței de medici formați pe aceste specialități este foarte mare, ceea ce determină angajatorii să ofere salarii mai ridicate în aceste domenii.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialiști în medicină generală (4.500 lei net), medicină de familie (5.000 lei net) și medicina muncii (între 4.000 și 5.000 lei net).

Diferențele între salariile medicilor nu sunt doar între specialități, ci și intre regiunile geografice ale țării. Mai specific, în vestul țării, salariile oferite de către angajatori sunt în medie cu aproximativ 25% mai mici decât cele oferite în București. Situația stă diferit pentru regiunea Moldovei, acolo unde salariile oferite medicilor pot fi cu până la 30% mai mari decât cele oferite în capitală. Acest decalaj este cauzat de deficitul mare de medici specialiști din zona Moldovei.

Totodată, angajatorii din orașele mici și mijlocii sunt dispuși să ofere salarii mai mari decât cei din principalele orașe precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara. În aceste cazuri, lipsa personalului medical atrage de la sine o creștere substanțială a ofertei angajatorilor, din dorința de a atrage candidații. De exemplu, un medic specialist oftalmolog poate primi un salariu de 10.000 de lei net în Satu Mare; un medic specialist pediatru poate primi un salariu de 12.000 de lei net în Baia Mare, iar un medic specialist pe diabet poate primi până la 9.000 de lei net în Târgoviște.

În plus, pe lângă beneficiile de ordin financiar, medicii specialiști pot lua în considerare relocarea în orașe mai mici pentru alte beneficii precum: asigurarea cazării, decontarea costurilor de transport, prime salariale, program flexibil și altele.

Din același studiu reiese și faptul că medicii specialiști sunt dispuși să își schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu aproximativ 1.000 de lei mai mare decât venitul realizat  la locul de muncă anterior.

Diferențele apărute la negocierea nivelului salarial sunt valabile și în cazul celor care doresc să ocupe un post de asistent medical generalist. Candidații pentru această poziție isi doresc un salariu cu aproximativ 22% mai mare decât sunt dispuse companiile să ofere, o diferență între cerere și ofertă de două ori mai mare decât cea publicată în raportul similar din 2017. Una dintre principalele cauze ale acestei diferențe este determinată de nealinierea angajatorilor din sistemul privat de sănătate la măririle din grila de salarizare din sistemul public de sănătate, care au avut loc în primul trimestru al anului trecut.

Cel mai mare decalaj între cererea și oferta salarială se observă la asistenții medicali cu experiență pe Bloc Operator, diferența fiind de 30% dintre salariile dorite de candidați (aproximativ 5.000 de lei net) și salariile oferite de angajatori pe acest post (aproximativ 3.800 lei net).

În ceea ce privește asistenții medicali care profesează pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă, aceștia își doresc salarii de aproximativ 5.000 de lei net, în vreme ce oferta angajatorilor ajunge la 4.000 de lei net, decalajul între cerere și ofertă fiind de aproximativ 25%.

Așteptările salariale ale asistenților care profesează pe celelalte secții din cadrul spitalelor private se ridică la 4.000 de lei net, fiind cu aproximativ 14% mai mari decât salariile oferite în medie de angajatori, aproximativ 3.500 de lei net.
În cazul asistenților debutanți, aceștia și-ar dori ca primul salariu să pornească de la valoarea de aproximativ 2.000 de lei net, în medie, în vreme ce angajatorii sunt dispuși să ofere în medie 1.600 de lei net, decalajul între cerere și ofertă fiind de aproximativ 25%.

Nu în ultimul rând, în cazul asistenților cu experiență pe ambulatoriu, decalajul înregistrat între cerere și ofertă este de 20%, candidații așteptându-se în medie la salarii de 2500-2800 de lei, iar angajatorii fiind dispuși să ofere în medie în jur de 2300 de lei net.

Asistenții medicali sunt dispuși să își schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu aproximativ 300-500 de lei mai mare decât venitul realizat la jobul actual.

În ceea ce privește infirmierii, așteptările salariale în anul 2018 s-au ridicat la aproximativ 2.500 de lei net, însă, oferta din partea companiilor s-a plasat în jurul valorii de 1.700 de lei net, în medie, decalajul între cerere și ofertă fiind cel mai mare din sistemul medical, de aproximativ 47%.

Aceleași așteptări salariale din partea candidaților și aceleași oferte din partea angajatorilor au fost valabile și în cazul brancardierilor, diferența între cerere și ofertă fiind tot de aproximativ 47%.

Nu în ultimul rând, în cazul moașelor, așteptările salariale se ridică la 5000 de lei net, iar angajatorii oferă în medie aproximativ 4.500 de lei net, decalajul dintre cerere și ofertă fiind de 11%.

Datele din studiu au fost colectate direct din platforma medijobs, în urma centralizării așteptărilor salariale ale peste 25.000 de candidați și ofertelor ale peste 900 de companii pe parcusul anului 2018. Acestea au fost analizate într-un mod obiectiv de către echipa de specialiști în recrutare a MEDIjobs România.

viewscnt
Afla mai multe despre
medici
salarii
medijobs