Livrările de măşti faciale de protecţie, tipul NK95/ FFP2, efectuate până la 31 decembrie 2022, vor fi scutite de aplicarea cotei de TVA, dacă un proiect legislativ inițiat în acest sens va fi adoptat de Legislativ.
De ce este important: Măştile faciale de protecţie de tip N95 sau FFP2 sunt mai eficiente în filtrarea particulelor respiratorii infectate cu Covid-19, fie că este vorba despre picături respiratorii sau aerosoli.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”La momentul devenirii predominantă a tulpinii cu contagiozitate mai mare - tuplina britanică sau B.1.1.7, unele ţări din Uniunea Europeană au reglementat obligaţia purtării măştilor înalt filtrante de tip FFP2 în spaţii închise - ex. Germania, Austria, Cehia. Beneficiul acestora este cu atât mai relevant în cazul variantei Delta, care are o contagiozitate cu 60-70% mai mare comparativ cu varianta Alfa”, arată susținătorii proiectului.
Potrivit acestora, există dovezi consistente din studii clinice randomizate, studii observaţionale şi metaanalize care arată o eficienţă de 70-80% în prevenirea transmiterii infecţiei prin purtarea constantă a măştii.
Autorii proiectului subliniază însă că, în măsura în care persoana se află în faţa unui imperativ moral şi a unei responsabilităţi legale, masca facială înalt protectivă trebuie să fie accesibilă şi din punct de vedere al preţului de achiziţie.
Prin urmare, proiectul prevede scutirea măştilor faciale de protecţie tip NK95/ FFP2 de aplicarea cotei TVA.
”Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de măşti faciale de protecţie, tip NK95/ FFP2 efectuate până la data de 31 decembrie 2022”, este prevederea propusă a fi introdusă în Codul fiscal.
CITEȘTE ȘI VIDEO Florin Jianu, președintele Consiliului IMM, anunță, la Ora de Profit.ro, negocierea cu Guvernul: Salariul minim să crească cu 200 de lei, dar suma să nu fie impozitată!Potrivit inițiatorilor, măsură este una echitabilă şi justă de vreme ce purtarea de către toată lumea a măştii faciale este în interes general. Aceștia mai arată că luând în considerare reducerea numărului de îmbolnăviri şi a zilelor de concediu medical, respectiv scăderea riscului de închidere a activităţilor economice, impactul bugetar este unul pozitiv.