Cele trei condiții vitale pentru un mediu de afaceri sănătăos, în care antreprenorii să își poată dezvolta ideile, sunt dreptul la proprietate, statul de drept și predictibilitatea politică și fiscală, afirmă secretarul de stat Mike Pompeo, la Summit-ul Global pentru Antrepenoriat/ Global Entrepreunership Smmit (GES) 2019, organizat la Haga, în Olanda. La summit a participat și ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.
Pompeo a venit la Haga pentru a deschide forumul, care constituie o inițiativă americană, și a ținut să arate că liderii guvernamentali pot crea punți pentru antreprenori și pot reprezenta o valoare pentru aceștia dacă se dovedesc capabili să le asigure mediul potrivit în care să se dezvolte. Demnitarul american a susținut că trei condiții sunt esențiale în acest scop.
”Prima dintre ele este dreptul la proprietate privată, atât materială, cât și intelectuală. Cred că adesea desconsiderăm acest drept, dar fără acest drept fundamental nu pot exista antreprenori, pentru că nu va exista câștig pentru inovarea adusă de aceștia. Nu trebuie să mă credeți pe mine, pentru că a spus-o și Steve Jobs: ”Dacă respectarea proprietății intelectuale începe să dispară, companiile creative vor începe să dispară și ele sau, practic, nici nu vor mai apărea”. Drepturile de proprietate sunt la temelia oricărei companii de succes, iar acesta este și motivul penrtu care noi americanii insistăm pe protejarea acestor drepturi ca mod de a progresa”, a spus Pompeo.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Al doilea lucru de care antreprenorii au nevoie este un stat de drept. Este foarte simplu: sistemul nostru legislativ protejează, este coerent, are drepturi care sunt apărate și conduce la acorduri între producători, conusmatori și angajați, toate acele lucruri care permit unei organizații să prospere. Înainte să accept o funcție guvernamentală am avut o mică afacere și pentru mine în acea situație a fost fundmental să știu că guvernul nu va schimba regulile dintr-un capriciu birocratic”, a arătat secretarul de stat al SUA.
El a profitat de ocazie pentru a arăta că există state care nu respectă statul de drept, dar profită de inovația statelor libere:”Depindem de acest sistem de reguli echitabile. În anumite părți ale lumii, state autoritare pot fura aceste idei și pot profita de pe urma lor în propriile afaceri. Dar să știți că, în cele din urmă, nu vor putea concura cu valorile antreprenoriale și de inovare ale unei societăți libere și deschise”.
Nu în ultimul rând, Pompeo a peldat pentru o legislație de afaceri felxibilă și predictibilă, care să nu ”sugrume” companiile. În mod paradoxal față de politica actuală a președintelui Trump, care impune taxe mărfurilor importate din alte state, secretarul de stat a vorbit de importanța reducerea taxării.
”În al treilea rând, guvernele trebuie să înceteze să sugrume mediul de afaceri. În mandatul președintelui Trump au fost eliminate în SUA o serie de reglementări care nu erau necesare, a fost redusă taxarea companiilor. Acest lucru a încurajat companii olandeze să investească în SUA, au fost create stimulente pentru companiiel americane să investească în alte părți ale lumii, dar și în SUA. Această politică a avut rezultate incontestabile, în SUA pentru mult timp am crezut că regula este o creștere de 2% a economiei, dar nu este cazul aici și nu este cazul în nicio soecietate care respectă aceste principii simple de piață. Rata șomajului în SUA este în prezent cea mai mică din ultimii 50 ani, numărul de locuri de muncă nou create de întreprinderile mici și mijlocii au atins un nou record pentru ultimii 45 de ani. Principiile pe care le-am menționat nu funcționează doar în SUA, noi credem că sunt valabile oriunde în lume”, a mai afirmat secretarul american.
CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență naționalăPotrivit ministerului român de resort, un număr de 23 companii românești s-au înregistrat deja la ediția din acest an a Global Entrepreneurship Summit, organizată de Regatul Țărilor de Jos și Statele Unite ale Americii și care are loc la Haga, în perioada 4-5 iunie 2019. Într-unul din workshop-urile Summit-ului, care va aborda tema rolului guvernelor în dezvoltarea ecosistemelor de antreprenoriat, va participa și ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.