CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor

CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor
scris 26 iun 2024

Ministrul Finanțelor confirmă informațiile Profit.ro conform cărora este posibil să schimbe termenele de aplicare pentru e-TVA, admițând și că va avea în acest sens o discuție cu mediul de afaceri.

"Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Variante în discuție - Creșterea TVA până la 22% și majorarea impozitului pe venit la 16%. Cheltuieli bugetare înghețate 2 ani – surse CITEȘTE ȘI Variante în discuție - Creșterea TVA până la 22% și majorarea impozitului pe venit la 16%. Cheltuieli bugetare înghețate 2 ani – surse
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”, a declarat Marcel Boloș, citat de G4Media și Economedia.

Asociații ale contabililor se unesc pentru a declanșa, în premieră, un marș până în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal pentru eliminarea e-TVA. În același timp, ministrul de resort, Marcel Boloș, se va întâlni cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), posibil chiar astăzi, pentru a discuta modul în care pot fi modificate termenele pe care firmele trebuie să le respecte în cadrul raportărilor pentru sistemul e-TVA (introdus prin ordonanță de către Guvern săptămâna trecută), a anunțat anterior Profit.ro, citând surse politice.

Profit.ro a explicat că nu este luată în calcul la acest moment o amânare a aplicării întregului sistem e-TVA până la 1 ianuarie 2025, dar că situația poate fi schimbată chiar prin schimbarea acestor termene.

Printre variantele care ar urma să fie discutate astăzi de Finanțe cu CECCAR se numără termene mai lungi pentru etapele procesului de clarificare a neconcordanțelor din decontul precompletat și decontul depus de firmă, posibil până la termenul următorului decont de TVA.

e-Tva a fost criticat dur la întâlnirea Coaliției de marți. Politicienii sunt probabil preocupați de potențialul impact electoral, având în vedere că urmează alegeri prezidențiale și parlamentare.

Sistemul e-TVA a fost introdus vineri prin ordonanță, după ce a stat în dezbatere publică doar două zile.

Boloș: Lucrăm din martie la e-TVA cu organizațiile patronale, iar prima simulare integrală va fi pe 3 august. e-TVA va fi foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat CITEȘTE ȘI Boloș: Lucrăm din martie la e-TVA cu organizațiile patronale, iar prima simulare integrală va fi pe 3 august. e-TVA va fi foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat

Acum, organizații ale contabililor, precum Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, dar și membri ai grupurilor dedicate de Facebook, se unesc pentru a declanșa, pe 8 iulie, un marș spre ANAF și Ministerul Finanțelor.

"Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale.

Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile", este mesajul de mobilizare a contabililor

„Cum să nu-ți dai seama că la nimeni nu o să iasă decontul de TVA precompletat cu evidența contabilă? Este suficient să ai un furnizor cu TVA la încasare, bonuri fiscale de combustibil.

Înțeleg că între 20 și 25 a fiecărei luni trebuie sa fii apt. Nu poți fi bolnav, nu poți avea probleme de familie, nu poți avea sărbători, concedii, nunți, înmormântări, etc. Lucruri firești. Nu ne dorim minivacante fără număr, concedii lungi plătite ca cei care lucrează la stat. Dar această muncă neremunerată mereu sub amenințarea amenzilor e prea mult.

Cum vom reuși noi să verificam în 5 zile, lună de lună deconturile precompletate e-TVA la zeci de firme? Avem copii acasă, care se îmbolnăvesc, sunt răciți, sau poate suntem noi bolnavi, unii contabili poate se căsătoresc, și-au programat concedii între 20 și 25 ale lunii", sunt doar o parte dintre nemulțumire acestora.

Potrivit proiectului adoptat vineri, decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual, firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV.

Dupa verificarea acestor informatii contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA pana la data de 25 a fiecarei luni. Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări. Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control.

Guvernul a adoptat vineri e-TVA prin ordonanță, pusă în dezbatere doar două zile

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor primi de la ANAF un decont precompletat e-TVA, cu date și informații conținute în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor, urmând ca, după ce verifică datele și informațiile precompletate în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală, să transmită decontul în termenul prevăzut de lege, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor și adoptat de către Guvern. Scopul acestei măsuri de combatere a fraudei prin prevenirea situațiilor de completare eronată a decontului.

Dacă sunt diferențe de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minim 1.000 lei între ce a trimis ANAF și ce depune contribuabilul, acesta va primi notificare, la care trebuie să răspundă cu notă justificativă. Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor solicitate reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al TVA. În funcție de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspecției fiscale sau controlului antifraudă. Indiferent de primirea decontului precompletat e-TVA, persoana impozabilă are obligația de a transmite decontul de taxă pe valoarea adăugată până la termenul prevăzut de lege.

Primele deconturi ar trebui trimise pe 20 august (pentru luna iulie), dar firmele au o perioadă de grație de 90 de zile în care nu vor trebui să dea explicații și nu vor fi sancționate pentru neconcordanțele dintre decontul precompletat și cel depus.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-tva
decont precompletat de tva
marcel bolos
ministerul finantelor
coalitie
termene e-tva