Concesie pentru ONG-uri de la Finanțe: vor putea centraliza formularele pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Exemplu de clarificări

Concesie pentru ONG-uri de la Finanțe: vor putea centraliza formularele pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Exemplu de clarificări
scris 27 feb 2018

Ministerul Finanțelor va permite ONG-urilor care au centralizat formulare 230, prin care se poate dona 2% din impozitul pe venit, să le depună și în acest an la fel ca în anii trecuți, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Organizațiile neguvernamentale care se bazează pe fonduri din donații pentru diverse proiecte sociale au protestat vehement în ultimele săptămâni, după ce unele administrații fiscale au aplicat riguros legea în vigoare și au cerut ca formularele 230 să fie depuse direct de către donatori.

"Astăzi, mergem pe mecanismul vechi, pentru că asta este situația, dar vom accepta și centralizat de către acele ONG-uri care au cules astfel de formulare de la contribuabil, să poată depune și în acest format la nivel de Fisc. Până la urmă, nu o putem lua de la capăt, și cu procuri și cu alte situații de acestea", a spus ministrul.

Urmărește-ne și pe Google News

Unele administrații fiscale au anunțat că formularele 230 nu mai pot fi depuse de ONG-uri, ci trebuie depuse de către persoana care donează.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANAF introduce facilități pentru cei care gestionează mai multe CUI-uri prin SPV. Informațiile vor putea fi accesate și prin aplicațiile de de contabilitate/ERP CITEȘTE ȘI ANAF introduce facilități pentru cei care gestionează mai multe CUI-uri prin SPV. Informațiile vor putea fi accesate și prin aplicațiile de de contabilitate/ERP

Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor a analizat un mecanism de depunere a Declarației 230 de către ONG-uri în care, după transmiterea formularelor către Fisc, ANAF să notifice persoanele care donează 2%, iar acestea să aibă la dispoziție un termen pentru a contesta/semnala Fiscului că există o problemă, cum ar fi cazul unor falsuri.

O astfel de situație ar conduce la diminuarea substanțială a veniturilor ONG-urilor din această sursă, întrucât, foarte probabil, multe persoane ar renunța să mai doneze dacă ar trebui să depună personal formularele la Fisc.

Ministerul lucrează acum la o soluție, iar un anunț ar urma să fie făcut în scurt timp.

"Va fi dat oficial un document care va spune foarte clar că cei care sunt astăzi, pentru că mecanismul încă este în tranzit, să spunem așa ... acea decizie de transfer, de direcționare a celor 2% să se poată face, astăzi, individual sau centralizat, pe baza unui borderou, că așa foloseau dânșii la Fisc, pentru a nu mai fi un blocaj. Pe viitor, pe noul formular unic, acolo va fi o chestie foarte simplă, pentru că se depune de către fiecare contribuabil o bifă și se transferă către ONG-ul respectiv acel 2%”, a declarat Teodorovici.

ANAF a strâns mai mulți bani la buget în ianuarie. Încasările au crescut cu aproape 9% CITEȘTE ȘI ANAF a strâns mai mulți bani la buget în ianuarie. Încasările au crescut cu aproape 9%

Depunerea formularului 230 nu este obligatorie, dar în cazul celor care doresc să doneze 2% din impozitul achitat către stat în 2017 trebuie completat și depus la Fisc până la 25 mai 2018.

Potrivit cadrului legal în vigoare, formularul, la fel ca alte declarații, poate fi depus la Fisc doar de către contribuabil, potrivit ordinului președintelui ANAF nr 3695/2016, însă Fiscul a acceptat și anul trecut depunearea de către ONG-uri a unor tranșe mai mari de declarații.

Exemplu de clarificări date de ANAF pe formularul 230

Unele administrații fiscale au anunțat, însă, că nu mai acceptă această procedură, după ce au apărut cazuri ajunse ulterior și în penal, cum ar fi o persoană care se prezenta pentru a depune Declarația 230, dar constata că aceasta a fost deja depusă în numele său.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ong
ministerul finantelor
formularul 230